Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soluție revoltătoare propusă de doi comisari UE la criza energetică: Emiterea de datorii comune pentru toate țările UE

amazonaws.com
datorie banca

Comisarii europeni Thierry Breton şi Paolo Gentiloni susţin că actuala criză energetică necesită solidaritate în rândul statelor membre UE, inclusiv emiterea de datorii garantate în comun, la fel cum s-a întâmplat în perioada pandemiei, transmite Bloomberg.

"Criza energetică şi creşterea tensiunilor sociale într-un context de inflaţie record şi preţuri astronomice la gaze şi electricitate ne-au adus la o nouă răscruce. Aceasta este o oportunitate pentru a reafirma, prin acţiuni hotărâte, principiile solidarităţii şi acţiunii comune", spun cei doi comisari într-un editorial publicat în mai multe ziare europene precum Irish Times, Corriere Della Sera şi Frankfurter Allgemeine Zeitung, scrie Agerpres.

"Pentru a depăşi faliile create de diferite marje de manevră din bugetele naţionale, trebuie să ne gândim la instrumente comune la nivel european. Doar un răspuns bugetar european ne va permite, prin susţinerea acţiunilor BCE, să răspundem eficient la criza actuală şi să calmăm pieţele financiare volatile", susţin cei doi comisari europeni.

Însă emiterea de datorii comune este posibil să se confrunte cu o opoziţie acerbă din partea statelor membre adepte ale austerităţii. Chiar dacă în pandemie blocul comunitar a lansat un program de urgenţă în valoare de 1.800 miliarde de euro, susţinut de datorii comune, o astfel de măsură a fost una fără precedent.

De asemenea, Thierry Breton, care deţine portofoliul pieţei interne, şi Paolo Gentiloni, responsabil pentru economie, au avut opinii mixte cu privire la planul Germaniei de a demara împrumuturi uriaşe. Deşi "răspunde la o nevoie pe care am recunoscut-o şi am evidenţiat-o, aceea de a sprijini economia", planul Germaniei ridică un semn de întrebare cu privire la ce înseamnă acest program "pentru ţările care nu dispun de un spaţiu fiscal similar", susţin comisarii europeni. Potrivit acestora, "este mai important ca niciodată să evităm fragmentarea pieţei interne".

În replică, ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner, a apărat planul ţării sale de a împrumuta 200 de miliarde de euro de pe pieţele financiare pentru a-şi finanţa măsurile de susţinere a gospodăriilor şi companiilor în contextul preţurilor mari la energie, şi în paralel a respins ideea emiterii de datorii comune la nivelul UE ca răspuns la criza energetică. "Datoriile comune nu ne ajută, pe termen lung, să ne consolidăm competitivitatea cu finanţele sustenabile ale statelor", a spus Christian Lindner.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.