Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Somat să-și dea demisia, Marcel Boloș acuză 'lupte politice meschine': 'Taxa pe boală' nu există în Codul Fiscal

Inquam Photos / George Călin
Marcel-Bolos

„Taxa pe boală” nu există în Codul Fiscal, spune ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în plenul Camerei Deputaților, în care se dezbate moțiunea simplă împotriva sa.

„Ca ministru al Finanțelor, este important să subliniez angajamentul meu față de procesele democratice și respectul pentru opiniile și preocupările exprimate de toți membrii Parlamentului. Trist este însă când unii aleg să folosească instrumentele democratice pentru lupte politice meschine care uneori ne plasează în situații de-a dreptul paradoxale. Da, se pare că astăzi sunt aici să vorbesc despre o așa numită „taxă pe boală”, care nu există în Codul Fiscal. Avem însă cu totul altceva în Codul Fiscal care este cu totul alt lucru și anume: Contribuția la Asigurările Sociale de Sănătate, sau, cum îi spunem noi, CASS, pe care ar trebui să o plătească toată lumea, toți asigurații din sistemul de sănătate, pentru a nu genera deficite bugetului de sănătate și mai mari față de cele care le avem în prezent”, spune Marcel Boloș la dezbaterea moțiunii simple depusă de USR împotriva sa.

El afirmă că, urmare a eliminării facilităților fiscale de la constructori, IT-iști, industria alimentară și agricultură, pentru a aduce mai mulți bani la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, încasările la bugetul de sănătate au crescut la aproximativ 5 mld. lei lunar, „însă tot insuficient față de nevoia de fonduri pentru sănătate pe care România o are”.

„Am rămas tot cu deficit de fonduri la bugetul de sănătate, tot cu nemulțumiri din partea pacienților pentru „nu este vorba de o taxă nouă pe concedii medicale, ci de o eliminare a acestei facilități. Nu există nicăieri în Uniunea Europeană așa ceva. Am studiat modelele de finanțare din Germania, Franța, Italia, Spania. Nu există niciunde un sistem de plată al concediilor medicale atât de ineficient ca în România. Nu are nimeni nicio problemă cu bolnavii oncologici sau cu mamele aflate în concedii de maternitate și cu atât mai mult cu îngrijirea copiilor bolnavi. Să nu mai spun că îndemnizația pentru creșterea copilului nu este supusă măsurii fiscale la care se face referire în moțiune, acestea fiind venituri neimpozabile și care nu se cuprind în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii”, adaugă ministrul de Finanțe.

Ce exemplu dă ministrul Finanțelor

El arată că un angajat încasa mai mulți bani dacă este în concediu medical decât dacă ar fi fost la muncă.

„Haideți să dăm un exemplu concret: ești în concediu medical și ai un salariu brut (bază de calcul pentru contribuțiile sociale) de 10.000 lei lunar, (...) atunci când stai în concediu medical primești în mână 6.750 lei, iar atunci când ești la serviciu primești 5.850 lei; adică un plus de 900 lei. Și asta pentru că te afli în concediu medical, iar pe perioada în care ești în concediu medical nu plătești CASS”, menționează Marcel Boloș.

De asemenea, el afirmă că numai în anul 2023 din totalul de 3.361.223 certificate medicale eliberate: 1.800.883 au fost eliberate de cabinetele medicale individuale, 1.317.722 de ambulatoriile de specialitate și doar 242.618 certificate medicale eliberate de către spitale.

„Și dacă aceste cifre fabuloase nu vă erau de ajuns haideți să vedeți ce tipuri de certificate medicale se eliberează - boală obișnuită: 1.905.100, urgență medico-chirurgicală: 695.106, boală infectocontagioasă: 57.735, boală cardiovasculară: 69.309 și altele. În timp ce numărul de certificate medicale, despre care dumneavoastră vorbiți în textul moțiunii simple, au următoarea structură: sarcină și lăuzie: 245.470, îngrijire copil bolnav: 130.855, neoplazii: 123.690”, precizează Boloș.

Deputații dezbat luni moțiunea simplă depusă de USR „Ministrul Boloș, inventatorul și păzitorul taxei pe boală trebuie să plece”. Votul va fi dat marți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.