DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

SONDAJ: 40,5% dintre români spun că viaţa în România e mai rea decât înainte de 1989

sondaj

Sanatatea, educatia, siguranta/ordinea publica, agricultura si industria sunt domeniile evaluate de români ca mergând acum mai rau decât în perioada de dinainte de 1989, în timp ce transportul public, turismul, apararea tarii, politica externa, justitia si administratia publica sunt vazute ca functionând mai bine în prezent decât în perioada comunista, releva un barometru realizat de INSCOP Research.

Potrivit cercetarii, comparativ cu situatia dinainte de 1989, 63,4% dintre respondenti considera ca transportul public merge mai bine acum, 27% considera ca mergea mai bine înainte de 1989. În ceea ce priveste turismul, 56,5% dintre respondenti considera ca merge mai bine acum, 33,3% înainte. În privinta apararii tarii, 56,4% considera ca lucrurile stau mai bine acum, 31,1% înainte. În privinta politicii externe, 54,3% considera ca situatia este mai buna acum, 26,8% înainte. În raport cu justitia, 49,9% evalueaza situatia ca fiind mai buna acum, 38,2% atunci, în timp ce în raport cu administratia publica, 45,6% considera situatia mai buna acum, 36,6% atunci.
Vizavi de sanatate, 40,1% dintre respondenti spun ca lucrurile merg mai bine acum, 51,3% mai bine atunci, iar în ce priveste siguranta/ordinea publica, 37,8% considera domeniul ca functionând mai bine în prezent, în timp ce 52% spun ca situatia era mai buna înainte de '89. 31,1% spun ca lucrurile stau mai bine în prezent în educatie, 60% în trecut, 28% sunt de parere ca lucrurile stau mai bine în agricultura în prezent, 62,1% atunci, 24% considera ca situatia e mai buna în industrie acum, fata de 66,9% care considera ca era mai bine atunci.
'Au fost considerate ca mergând mai prost decât în perioada comunista sectoare percepute de public a fi afectate de o anumita dezordine, cumva specifica tranzitiei din România: siguranta publica (evident ca un stat totalitar lasa aparenta unei ordini publice mai bune decât unul democratic sau în tranzitie spre un sistem liberal-democratic), sanatatea, educatia (cu nenumaratele lor reforme), industria si agricultura, veritabile 'marci' ale dictaturilor de dezvoltare, dar puse la pamânt, într-un fel sau altul, de tranzitie', explica Darie Cristea, sociolog - coordonator programe INSCOP Research, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES de institut.
Conform barometrului citat, un procent important dintre români cred ca viata în România, la 25 de ani de la caderea comunismului, e mai rea decât înainte de 1989, dar considera ca în urmatorii 25 de ani viata va deveni mai buna. Majoritatea românilor sunt de acord ca, dupa 25 de ani de democratie, România este o tara mai libera, dar în care nu exista mai multa dreptate.
Astfel, românii cred în proportie de 40,5% ca, la 25 de ani de la caderea comunismului, viata în România e mai rea decât înainte de 1989. 32,9% cred ca este mai buna, 17,2% ca este la fel, 9,4% nu stiu sau nu raspund, arata cercetarea INSCOP Research.
Impresia ca viata este acum mai rea decât atunci creste o data cu vârsta: 30,7% dintre cei pâna în 30 de ani, 40% dintre cei între 31 si 50 de ani si 45,8% dintre cei peste 50 de ani cred ca viata este mai rea acum.
Totodata, 52% dintre români cred ca în urmatorii 25 de ani viata în România va fi mai buna decât în prezent. 23,3% cred ca va fi la fel, 12% ca va fi mai rea, 12,7% constituie non-raspunsuri.
'Optimismul cu privire la viitor ne arata ca românii nu regreta comunismul, ci sunt nemultumiti de dimensiunea economica si sociala a vietii de dupa 1989, dar au încredere ca lucrurile s-ar putea îmbunatati în urmatorii 25 de ani. Cel mai optimist segment de populatie este cel între 31-50 de ani (58,6% din aceasta categorie crede ca va fi mai bine)', mai releva sursa citata.
Potrivit barometrului INSCOP-Research, 81,8% dintre români sunt de acord ca, dupa 25 de ani de democratie, România este o tara mai libera (14,5% nu sunt de acord). 45,9% cred ca România este acum o tara mai unita (46,5% cred ca nu) si 44,7% sunt de acord ca România este o tara mai sigura decât înainte de '89 (48,5% nu sunt de acord). 41,6% dintre români cred ca acum suntem o tara mai prospera (52,4% împotriva) si 39,8% cred ca, dupa 25 de ani, în România este mai multa dreptate (53,9% cred ca nu).
De asemenea, 89,8% dintre români apreciaza ca o schimbare pozitiva (buna si foarte buna) dupa 1989 dobândirea dreptului de a calatori si munci în strainatate, 94,9% considera tot ca o schimbare pozitiva dreptul de a ne alege conducatorii. 92,9% dintre respondenti considera o schimbare pozitiva dreptul de a merge si a ne stabili oriunde în tara. 90% considera bune si foarte bune libertatea presei si libertatea de expresie. În acelasi timp, 86,8% dintre români apreciaza tot ca o schimbare în bine si foarte bine faptul ca dupa 1989 au început sa apara mult mai multe bunuri si servicii pe piata, în timp ce 81,2% vad ca pozitiva aparitia firmelor private. 75,8% considera o schimbare buna si foarte buna aparitia mai multor partide dupa 1989, în timp ce doar 37,3% considera ca pozitiva privatizarea marilor întreprinderi care au apartinut statului în socialism.
'Barometrul INSCOP - Adevarul despre România' a fost realizat de INSCOP Research la comanda 'Adevarul' în perioada 27 noiembrie - 2 decembrie 2014. Volumul esantionului a fost de 1.076 persoane si este reprezentativ pentru populatia României de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.