Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj: 85% dintre români sunt mai îngrijorați de criza climatică decât de propriul guvern

RFI
schimbari climatice seceta

88% dintre români consideră că schimbările climatice au impact asupra vieții lor zilnice, arată un sondaj despre climă publicat de Banca Europeană de Investiții (BEI). 76% ar fi de acord cu o taxă pe produsele și serviciile care contribuie cel mai mult la încălzirea globală.

85% sunt mai îngrijorați de criza climatică decât de propriul guvern. Prin urmare, sunt destul de pesimiști când vine vorba despre capacitatea țării lor de a face o tranziție verde ambițioasă, conform Mediafax.

36% sunt de părere că țara lor nu va reuși să reducă drastic emisiile de carbon până în 2050, conform angajamentului din Acordul de la Paris.

Majoritatea (64%) cred că România nu va reuși să-și atingă obiectivele de reducere a emisiilor de carbon.

Diferența dintre generații este evidentă în acest caz, și anume 15 puncte între persoanele în vârstă de maxim 30 de ani (44% dintre acestea cred că România va reuși) și persoanele în vârstă de peste 64 de ani (29%).

71% dintre persoanele în vârstă de peste 64 de ani cred că România nu va reuși să îndeplinească obiectivul stabilit pentru 2050.

56% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani împărtășesc acest pesimism.

Drept consecință, aproape două treimi (63%) dintre români sunt în favoarea unor măsuri guvernamentale mai stricte – similare cu cele implementate pentru a combate criza COVID-19 – care să impună schimbări în comportamentul oamenilor.

Majoritatea românilor (76 %) ar susține – într-o măsură mai mare decât europenii, în general (69 %) – introducerea unei taxe pe produsele și serviciile care contribuie cel mai mult la încălzirea globală. Chiar și 75 % dintre respondenții cu venituri mai mici ar fi în favoarea unei astfel de taxe. Românii susțin și o garanție de minim 5 ani pentru orice produs electric sau electronic (94 %) și înlocuirea zborurilor pe distanțe mici cu trenuri rapide, cu emisii reduse (90%).

De asemenea, sunt de acord cu măsuri mai blânde, cum ar fi consolidarea educației și creșterea conștientizării tinerilor cu privire la consumul durabil (95%).

Întrebați pe ce sursă de energie ar trebui să se bazeze țara lor pentru a combate încălzirea globală, majoritatea românilor au răspuns că preferă energiile regenerabile (70%) pentru rezolvarea urgenței climatice, cu 7 puncte peste media UE de 63%.

Însă sprijinul pentru energiile regenerabile diferă în funcție de nivelul veniturilor: 64% dintre persoanele cu venituri mai mici ar susține dezvoltarea în continuare a energiilor regenerabile față de 79 % dintre persoanele cu venituri mai mari.

În același timp, românii, în general, sunt mai puțin favorabili energiei nucleare decât alți europeni (7% față de 12%).

În fine, românii sunt ușor mai puțin înclinați decât alți europeni să creadă că țara lor ar trebui să se bazeze pe economii energetice (14 % față de 17 %).

Economisirea energiei este situată deasupra rolului mai mare al gazelor naturale (7 %).

Vicepreședintele BEI Christian Kettel Thomsen a declarat: „Mi se pare un mesaj foarte puternic că marea majoritate a românilor, asemeni altor europeni, consideră că schimbările climatice au impact asupra vieții lor de zi cu zi și că schimbările climatice și consecințele lor sunt cea mai mare provocare în secolul XXI.

Peste 30 000 de respondenți au participat la sondaj între 26 august și 22 septembrie 2021, cu un eșantion reprezentativ pentru fiecare dintre cele 30 de țări care au făcut obiectul sondajului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.