Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj BNR: 42 la sută dintre IMM și 34 la sută dintre corporații au indicat că nivelul cursului de schimb le afectează deja activitatea

Inquam Photos - Octav Ganea
Inquam curs valutar curs leu euro schimb valutar schimb

42 la sută dintre IMM și 34 la sută dintre corporații au indicat că nivelul cursului de schimb le afectează deja activitatea, iar 31 la sută dintre IMM, respectiv 23 la sută dintre corporații au indicat că niciun nivel al deprecierii monedei naționale nu le-ar afecta, arată un sondaj al BNR, potrivit MEDIAFAX.

Sondajul privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România este efectuat semestrial de BNR în lunile martie și septembrie. Are la bază un chestionar care este transmis unui eșantion de aproximativ 11 000 de companii nefinanciare, dintre care circa 86 la sută sunt IMM, corporațiile fiind incluse exhaustiv.

Citește și: Victor Ponta a făcut anunțul- Decizia pe care a luat-o în privința pensiilor speciale

La momentul completării chestionarului, 41 la sută dintre companiile importatoare erau îngrijorate de nivelul actual al cursului de schimb. În contextul în care Uniunea Europeană (în special Germania, Italia și Franța) reprezintă principalul partener de comerț exterior cu bunuri, o evoluție nefavorabilă a cursului leu-euro poate afecta semnificativ performanțele companiilor expuse, inducând vulnerabilități în economie.

Conform sondajului, o depreciere a monedei naționale până la 4,9 lei față de euro ar afecta activitatea a 20 la sută dintre exportatori și 23 la sută dintre importatori.

Grupând firmele în funcție de valoarea adăugată încorporată în produse, reiese că cele care oferă servicii bazate pe utilizarea într-o măsură mai redusă a cunoașterii sunt afectate de evoluția cursului de schimb într-o măsură mai mare, comparativ cu firmele intensive în cunoaștere sau cu grad înalt de tehnologizare (43 la sută dintre companiile less knowledge-intensive services sunt deja afectate, comparativ cu 34 la sută, knowledge-intensive services, și 37 la sută, high-tech).

Pe de altă parte, un curs mai puternic al leului față de euro ar afecta 52 la sută dintre firmele exportatoare și 48 la sută dintre firmele importatoare, conform răspunsurilor companiilor. Dintre exportatori, 29 la sută declară că sunt deja afectați de cursul de schimb, comparativ cu 22 la sută din importatori care susțin acest lucru.

Citește și: Decizie de ultimă oră- Eliminarea pensiilor speciale nu va fi votată astăzi

Eventualitatea aprecierii monedei naționale față de euro nu ar afecta, indiferent de nivelul atins, 41 la sută dintre companiile implicate în sondaj (în cazul corporațiilor, procentul fiind mai mic, de 32 la sută). Ponderea companiilor care nu sunt afectate de o apreciere a leului a rămas relativ constantă în ultimii doi ani.

Sondajul arată că, în linie cu creșterea economică înregistrată în ultimii ani, majoritatea problemelor de natură a afecta activitatea firmelor din România și-au redus intensitatea. Astfel, comparativ cu sondajul precedent, mai puține companii nefinanciare au opinat că aceste probleme sunt de o amplitudine mare sau foarte mare. Excepția este reprezentată de lipsa forței de muncă bine pregătite, acest aspect fiind un dezechilibru structural al economiei românești care a fost indicat ca reprezentând o problemă presantă de un număr mai ridicat de respondenți față de sondajul anterior.

Se menține nivelul foarte ridicat al numărului de firme care apreciază că nivelul fiscalității, respectiv impredictibilitatea mediului fiscal reprezintă probleme presante mari și foarte mari (60, respectiv 58 la sută din companii). Similar exercițiilor precedente, accesul la finanțare este considerat a fi o problemă mare sau foarte mare de către un număr redus de firme.

Intențiile companiilor privind contractarea unui credit s-au menținut neschimbate comparativ cu exercițiul anterior. Astfel, 62 la sută dintre companii nu ar lua un credit în lei, iar 66 la sută nu ar lua un credit în euro, indiferent de costul acestora, deoarece intenționează să își reducă gradul de îndatorare.

Citește și: Şedinţa de Guvern- Declarațiile lui Florin Cîțu și Ralucăi Turcan despre buget .

Companiile continuă să fie vulnerabile la o evoluție nefavorabilă a cursului de schimb și la o eventuală creștere a ratei dobânzii. În contextul intermedierii financiare reduse care caracterizează economia, companiile care ar apela la credite bancare apreciază în mod majoritar că nivelul costului de finanțare ar afecta capacitatea de a rambursa împrumutul. În plus, o majorare cu până la 3 puncte procentuale a dobânzii în lei ar afecta semnificativ activitatea și/sau capacitatea de rambursare a creditului pentru 54 la sută dintre companiile cu credite în lei, conform răspunsurilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.