Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj comandat de Academia Română: Iohannis, mare favorit la prezidențiale. Tăriceanu vine din spate

sondaj

Preşedintele Klaus Iohannis se află într-un trend pozitiv în opţiunea românilor privind încrederea în personalităţi, iar Armata este instituţia în care ei au cea mai mare încredere, potrivit Barometrului de Opinie Publică al României lansat luni.

Citește și: Dacian Cioloș, atac EXPLOZIV la adresa lui Klaus Iohannis: Este un președinte fără soluții

Barometrul a fost realizat de Academia Română, LARICS – Laborator pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu”.

Datele au fost culese în perioada 12 aprilie - 3 mai 2019, iar la sondaj au participat 1.050 de persoane cu vârste de 18 şi peste 18 ani.

Klaus Iohannis a fost ales de 41% dintre repondenţi, preşedintele aflându-se într-un trend pozitiv, după cum au spus specialiştii.

Gabriela Firea s-a clasat pe locul al doilea, cu 25,2%, urmată de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, cu 22,3%, Victor Ponta, cu 22,1%, şi Călin Popescu Tăriceanu, cu 21,8% dintre opţiuni.

Distanţa considerabilă dintre preşedintele Iohannis şi următorul clasat este explicată de „autoritatea funcţiei, de semnificaţia pe care o are funcţia lui, dar şi de acţiunea preşedinţiei din ultimele şase luni. Constatăm că trendul de încredere pe care se află preşedintele Iohannis este unul pozitiv”.

Cât priveşte instituţiile, Armata ocupă primul loc, cu 67,9%, urmată de Biserica Ortodoxă Română, cu 56,8%, Academia Română, cu 45,5%, Poliţia, cu 41,6%, Presedinţia, cu 41,2%, Banca Naţională a României, cu 36%, Primăria, cu 35,1% şi Presa, cu 27,3%.

Oamenii au cea mai mică încredere în partidele politice, doar 8,9% dintre cei care au participat la sondaj alegându-le ca instituţii de încredere. Parlamentul a fost ales în proporţie de 9,8%, iar Guvernul, de 12,4%.

Începând cu acest an, Academia Română va lansa Barometrul de Opinie Publică al României primăvara şi toamna.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.