Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj comandat de CNN: Trump l-ar învinge pe Biden. Trei sferturi dintre americani nu mai cred că actualul președinte e lucid

abc.net.au
biden trump

O noapte mare pentru democrați marți în alegerile statale nu a făcut decât să evidențieze dificultățile cu care se confruntă Joe Biden în 2024, în urma sondajelor care sugerează că este mult mai puțin popular decât partidul său.

Noile sondaje pun din nou sub semnul întrebării rațiunea unui al doilea mandat pentru Biden, care împlinește 81 de ani la sfârșitul acestei luni și care pierde sprijinul din partea alegătorilor tineri și minoritari, care au o importanță critică, chiar dacă democrații care candidează în alegerile din 2023 lovesc în probleme care rezonează.

Un nou sondaj CNN/SSRS în rândul alegătorilor înregistrați, publicat marți, arată că fostul președinte Donald Trump îl conduce pe Biden cu 49% la 45%, ceea ce este destul de rău pentru președinte. Dar o analiză profundă a datelor dezvăluie provocări alarmante pentru Biden și întărește impresia că Trump are șanse mari la un al doilea mandat.

Trei sferturi dintre americani nu mai cred că Biden e lucid

Noul sondaj relevă nemulțumirea profundă a publicului față de performanțele profesionale ale lui Biden, într-un moment în care optimismul său economic nu reușește să se conecteze cu o națiune nemulțumită și obosită de prețurile ridicate. Sondajul scoate la iveală fisuri în coaliția multietnică democrată a lui Biden și o lipsă de încredere în conducerea sa într-o lume devastată de război. Cel mai dăunător, datele arată că doar un sfert dintre americani cred că are rezistența și luciditatea necesare pentru a fi președinte.

Acest sondaj vine după sondajul New York Times/Siena College din weekend, care arată un avans semnificativ pentru Trump în majoritatea statelor de influență care probabil vor decide alegerile din 2024. Acest lucru a declanșat o altă rundă de agonie în rândul democraților cu privire la faptul că Biden ar fi trebuit să renunțe la o candidatură pentru un al doilea mandat - chiar dacă niciun contracandidat realist pentru nominalizare nu a apărut într-o nouă generație a partidului.

Sondajele slabe ale lui Biden contrastează cu o noapte electorală puternică pentru democrați marți, când alegătorii din Ohio au consacrat dreptul la avort în constituția statului, iar guvernatorul democrat Andy Beshear a câștigat un al doilea mandat în Kentucky, un stat profund roșu, potrivit proiecțiilor CNN. Democrații au câștigat Camera de Comerț din statul Virginia pentru a prelua controlul deplin al legislativului statului - o lovitură pentru guvernatorul republican Glenn Youngkin.

Acest lucru ar putea însemna că sondajele subestimează rezistența democraților sub conducerea lui Biden, așa cum au făcut-o și la alegerile intermediare de anul trecut, când a fost evitat un val roșu republican. "Alegătorii votează. Sondajele nu o fac. Acum hai să mergem să câștigăm anul viitor", a postat Biden pe X căutând să obțină credit pentru rezultatele de marți și să injecteze un impuls în campania sa din 2024.

Există însă și o altă interpretare a rezultatelor de marți. Biden pare să fie mai puțin popular decât unele dintre politicile partidului său și decât unii dintre ceilalți candidați ai săi, ceea ce ridică posibilitatea ca altcineva să fie mai bun pentru a menține coaliția democrată unită anul viitor.

În urmă cu patru ani, Biden s-a prezentat ca un lider calm, serios și sincer, care ar putea readuce un sentiment de normalitate. Dar această restaurare a fost evazivă, deoarece o economie rezistentă încă nu a oferit multor americani ușurarea pe care o sperau. Un climat politic otrăvit pe care Biden l-a diagnosticat ca fiind răvășit de "rasism, nativism, frică și demonizare" în discursul său inaugural pare să se fi înrăutățit de fapt aproape trei ani mai târziu.

Dar cea mai mare diferență între acum și atunci este că Biden nu este judecat în comparație cu Trump. Biden este evaluat de alegători în funcție de palmaresul său politic, față de promisiunile sale și pentru comportamentul său personal. Iar cu un an înainte următoarele alegeri, țara nu primește ceea ce își dorește.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.