Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj cu rezultate șoc din Europa: AUR a depășit PSD în România (Euractiv)

AUR PSD

În vreme ce partidul românesc de extrema dreaptă AUR a trecut pe primul loc în sondaje, AfD-ul german a pierdut teren în favoarea radicalilor de stânga din Alianța Sahara Wagenknecht, conform celei mai noi prognoze Europe Elect întocmită la comanda Euractiv.

Partidul de extrema dreaptă Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), condus de George Simion, a apărut în peisajul politic al României abia în 2019, dar de atunci a crescut consecvent în sondaje, ajungând acum pe primul loc la alegerile europene, cu 12 locuri, estimativ, în Parlamentul European (PE).

content-image

PSD pierde din turație

Pe de altă parte, popularitatea marii coaliții dintre Partidul Social Democrat (PSD, din grupul S&D din PE) și Partidul Național Liberal (PNL, din grupul PPE din PE) de centru-dreapta a continuat să scadă din cauza scandalurilor de corupție. Se estimează acum că PSD va cădea pe locul doi, cu nouă locuri, urmat de PNL cu opt.

Alte partide, precum Uniunea Salvați România (USR, din grupul Renew), au criticat marea coaliție pentru candidatura la alegerile europene cu un program și o listă comune.

„Asistăm la o sărbătoare a absurdului: oameni care votează cu PNL vor trimite de fapt social-democrați în PE”, a declarat pentru Euractiv Ionuț Moșteanu, vicepreședinte și purtător de cuvânt al USR.

Simion, alături de Georgia Meloni

Dacă AUR va continua pe aceeași traiectorie, va intra în premieră în PE. Simion a declarat pentru Euractiv că ar dori să adere la grupul ECR [Conservatori și Reformiști - n.trad.] pentru a fi alături de premierul italian Georgia Meloni, pe care el o consideră un model demn de urmat.

ECR va deveni probabil al treilea, al patrulea sau al cincilea grup din PE, fiind într-o cursă extrem de strânsă cu grupul ID [Identitate și Democrație (naționalist/eurosceptic) - n.trad.] și cu grupul liberal Renew.

Simion a declarat că AUR e în discuție cu numeroși politicieni români de stânga și centru-dreapta, cum ar fi parlamentari și primari, care ar vrea să adere la partid, ceea ce i-ar cimenta acestuia dominația peisajului politic.

Cu un scor atât de ridicat, AUR se gândește acum să participe la guvernare, iar Simion nu ascunde faptul că e pregătit să zdruncine PE și să se lupte cu „birocrații” Comisiei.

 

Vase comunicante în Germania: stânga radicală și extrema dreaptă evoluează în oglindă

În Germania noul partid de stânga scindat din tradiționalul Die Linke, Alianța Sahra Wagenknecht (BSW), își atrage simpatizanți din baza electorală a AFD, de extrema dreaptă. Ultimele sondaje arată că cele două partide evoluează într-o manieră invers proporțională: când unul crește, celălalt descrește automat.

După ce AfD dominase sondajele luni la rând, după apariția BSW el a scăzut de la 22 de locuri în ianuarie la 16 acum.

BSW era cotată cu trei locuri în ianuarie, dar acum a ajuns tocmai la opt.

Delimitându-se de Die Linke, Wagenknecht adoptă un ton mai conservator în chestiunile sociale și mai eurosceptic - cotitură care a făcut BSW popular în special în rândurile electoratului de extrema dreaptă și conservator, arată analiștii politici.

Tot ei afirmă că AfD și BSW se luptă pentru aceeași baza electorală, ambele având viziuni similare referitor la imigrație.

Alte evoluții-cheie comparativ cu estimările de la finalul lui februarie

- Franța: Rassemblement National (grupul ID) de extrema dreaptă a pierdut trei locuri, ajungând la 27.

- Bătălia strânsă pentru locurile trei și patru din PE continuă: Renew (86 de locuri) devansează acum din nou ECR (84). Concomitent, ID a pierdut trei locuri, ajungând la 89, ceea ce înseamnă că poate fi depășit și de Renew și de ECR.

- S&D a pierdut șase locuri, ajungând la 135; PPE a câștigat unul, până la 183; cu încă un loc câștigat, Verzii ajung la 50; și Stânga a obținut încă un loc, fiind cotat acum cu 46.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.