Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJ - Cum se fac culculele în Germania, după alegeri: Merkel, sprijin major pentru compromis

naftemporiki.gr
germania alegeri

Cancelarul german în exerciţiu, Angela Merkel, se află pe un teren necunoscut după alegerile de duminică în timp ce încearcă să formeze o coaliţie cu două partide mai mici, dar ea poate cel puţin să se bazeze pe un sprijin larg din partea opiniei publice, relatează vineri agenţia DPA.

Citește și: Rareș Bogdan, iesire EXPLOZIVĂ: Trădătorilor! Slugilor! Vreti sa tac? Voi lupta si mai crunt!

Potrivit unui sondaj realizat de televiziunea ZDF, 59 % dintre germanii chestionaţi sunt în favoarea unui parteneriat al conservatorilor dnei Merkel - Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi ramura sa bavareză Uniunea Creştin-Socială (CSU) - cu Verzii (ecologiştii) şi cu Partidul Liber-Democrat (FDP, liberalii). 

De asemenea, 22 % dintre respondenţi sunt împotrivă, iar 15 % au spus că nu sunt preocupaţi de această chestiune, indică acelaşi sondaj. 

Aşa-numita ''coaliţie Jamaica'', deoarece partidele au culorile negru, verde şi galben, care corespund drapelului jamaican, nu a mai fost experimentată la nivel federal în Germania. 

Acest timp de coaliţie a devenit singura opţiune a dnei Merkel când Partidul Social-Democrat (SPD), partenerul de coaliţie al CDU/CSU în actuala formulă de guvernare, a intrat în opoziţie ca urmare a rezultatului său electoral foarte scăzut, de numai 20,5 %. 

La alegerile de duminică, partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a obţinut un rezultat care-i permite, pentru prima dată, să intre în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal): 12,6 % din voturi, ceea ce îi aduce peste 90 de mandate. 

Cu toate acestea, AfD a intrat într-un impas din cauza luptelor interne dintre facţiunile dure şi altele mai moderate, determinând-o pe copreşedinta partidului Frauke Petry să-şi anunţe plecarea din AfD. Vineri, purtătorul său de cuvânt a indicat că plecarea ei din partid va avea loc ''în cursul zilei''. Alţi membri importanţi ai AfD au convenit să plece împreună cu Frauke Petry, ceea ce a dat naştere la speculaţii privind formarea unui nou partid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.