Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj INSCOP: Un sfert din Români vor să ieșim din UE. 20% nu mai vor nici în NATO

uniunea europeana

Peste 76% dintre români nu sunt de acord cu ieşirea din Uniunea Europeană, iar 80% dintre respondenţi cred că România nu ar trebui să iasă din NATO, relevă un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research în luna martie. Potrivit sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda New Strategy Center, peste trei sferturi dintre români se opun ieşirii ţării atât din UE, cât şi din NATO.

Încrederea românilor în UE nu s-a prăbușit

“Dezbaterile alarmiste cu privire la prăbuşirea încrederii românilor în UE trebuie nuanţate pentru ca ele nu reflecta realitatea percepţiei publice şi pot reprezenta combustibil pentru diverse entităţi cu discurs anti-european şi patriotard. Încrederea romanilor în UE nu s-a prăbuşit! Ea creşte şi scade periodic în funcţie de diverse subiecte de pe agendă, dar nu putem vorbi despre o prăbuşire. Mai mult decât atât, în condiţiile în care peste 3 pătrimi dintre români nu vor ca Romania să iasă din UE şi 80% nu vor ca România sa iasă din NATO, lucrurile devin foarte clare. Apartenenţa noastră la UE şi NATO este unul dintre cele mai mari câştiguri din istorie pentru întreaga naţiune română care s-a constituit cu faţa spre Vest. ADN-ul nostru identitar s-a construit tocmai pe acesta apartenenţă la Occident, şi chiar dacă adesea geografia ne-a jucat feste, am rezistat aici într-o insulă puternică de latinitate, cu o limba romanică şi o cultură veritabil europeană”, a declarat Remus Ştefureac de la INSCOP Research, STRATEGIC Thinking Group.

Astfel, la întrebarea dacă România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană, 76,8% dintre respondenţi au răspuns negativ, în timp ce 19,7% ar fi de acord cu ieşirea ţării din blocul comunitar. 3,5% dintre participanţii la sondaj nu ştiu sau nu răspund.

De asemenea, 80% dintre respondenţi cred că România nu ar trebui să iasă din NATO, în timp ce 16,1% împărtăşesc părerea contrarie, iar 3,9% nu ştiu sau nu răspund.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda New Strategy Center.

Datele au fost culese în perioada 1-17 martie 2023, metoda de cercetare fiind interviul prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului multistadial stratificat fiind de 1103 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.