Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj: Mircea Geoană este în topul preferințelor cetățenilor români din R. Moldova, la alegerile prezidențiale

Radu Pop
captură TV
Mircea Geoana

Sondaj: Mircea Geoană este în topul preferințelor cetățenilor români din R. Moldova, la alegerile prezidențiale

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, este în topul preferințelor cetățenilor români din Republica Moldova. Potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, la comanda WatchDog.MD, în cazul în care va candida la alegerile prezidențiale din România, el își va asigura peste 14 % dintre voturi de pe malul stâng al Prutului, scrie tv8.md.

Aproape 23 % dintre respondenții sondajului au declarat că dețin cetățenia României. Dintre aceștia puțin peste jumătate au declarat că vor vota la cele trei scrutine din România (europarlamentare, prezidențiale și parlamentare). În cadrul alegerilor prezidențiale, marea majoritate sunt indeciși (44 %) sau spun că nu vor vota (23 %) când sunt rugați să aleagă dintr-o listă de candidați.

Lider detașat în preferințele alegătorilor cu cetățenie română din Republica Moldova este secretarul adjunct NATO Mircea Geoană – 14,1 %, urmat la mare distanță de premierul României Marcel Ciolacu – 4,7 % și senatoarea Diana Șoșoacă – 4,1 %.

Studiul a fost realizat în perioada 6 – 13 aprilie curent, prin interviu telefonic, având un eșantion total de 1.008 respondenți. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +3,1 %.

Numărul cetăţenilor Republicii Moldova care au redobândit cetăţenia română a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani şi a ajuns astăzi la peste şase sute de mii, dintr-o populaţie de circa 2,7 milioane de locuitori. Astfel, unul din patru moldoveni au şi cetăţenia română, conform statisticilor.

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România va avea loc pe 15 septembrie, iar al doilea a fost programat pentru 29 septembrie, în caz că niciun candidat nu are majoritatea absolută. Președintele este ales pentru o durată de cinci ani.

România a avut patru președinți după Revoluția din 1989, când Nicolae Ceaușescu a fost înlăturat de la putere. Este vorba despre Ion Iliescu (1990-1996 și 2000-2004), Emil Constantinescu (1996-2000), Traian Băsescu (2004-2014) și Klaus Iohannis (2014-2024).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.