Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj ŞOC în Italia: Coaliţia dreapta-extremă dreapta este pe primul loc înaintea alegerilor parlamentare

berlusconi

Coaliţia dreapta-extremă dreapta rămâne, în Italia, în frunte, înainte de alegerile legislative de la 4 martie, nu pare să se contureze vreo majoritate, iar milioane de alegători sunt indecişi, potrivit ultimelor sondaje făcute publice vineri, relatează AFP. Legea italiană interzice orice publicare de sondaje începând de vineri seara, cu 15 zile înainte de scrutin.

”Nicio majoritate posibilă”, titrează cotidianul de stânga La Repubblica. ”Fătă majoritate”, scrie şi Corriere della Sera. Potrivit institutului You Trend, care realizează o medie a sondajelor efectuate în ultima săptămână de către şapte institute de sondare, coaliţia dreapta-extremă dreapta devansează cu mult competiţia, cu 37,2% din intenţiile de vot.

Însă, având în vedere modul scrutinului - proporţional şi majoritar -, acest scor este insuficient în vederea obţinerii unei majorităţi de mandate. În cadrul acestei coaliţii eteroclite, Forza Italia (dreapta) este creditată cu 16,8% din intenţiile de vot, Liga lui Matteo Salvini (extrema dreaptă) cu 13,2%, iar Fratelli d'Italia (extrema dreaptă) cu 4,7%.

În afara oricărei coaliţii, Mişcarea Cinci Stele (M5S, populistă) rămâne cel mai important partid din Italia, cu 27,8% din intenţiile de vot, care mai are nevoie de mult să fie majoritară.

Coaliţia de stânga se clasează în urma ei, cu 27,4% din intenţiile de vot, dintre care 22,9% pentru Partidul Democrat (PD, la putere).

”E nevoie de un magician să ghiceşti astăzi ceea ce se va întâmpla peste 15 zile”, a avertizat Antonio Noto, un expert în sondaje. ”Zece milioane de alegători nu au decis încă dacă se vor duce la vot sau nu ori cu cine vor vota”.

În 2013, M5S era creditată cu 20% în intenţiile de vot de ultimele sondaje, publicate cu două săptămâni înainte de scrutin, şi a obţinut un scor de 25% în ziua votului.

Potrivit lui Noto, la acest scrutin, ”7% din oamenii care s-au dus să voteze şi-au schimbat opţiunea în cabina de vot în favoarea altui partid decât cel căruia au crezut iniţial că îi vor da votul”.

Lorenzo Pregliasco, de la You Trend, a subliniat şi el caracterul ”foarte imprevizibil” al acestor alegeri.

Iar seara electorală va fi lungă. Sondaje la ieşirea de la urme vor fi publicate după închiderea secţiilor de votare, la ora locală 23.00 (luni, 0.00, ora României), iar primele proiecţii o oră sau două mai târziu. ”Date slabe” vor putea să înceapă să apară abia ”după ora (locală) 3.00 (4.00, ira României) în noaptea de 4 spre 5 martie, apreciază cei doi experţi, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.