Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tinerii sunt descurajați de oportunitățile de angajare din Republica Moldova conform unui sondaj

Linkedin
somaj

Tinerii din Moldova consideră că au puține oportunități de angajare acasă, conform unui sondaj realizat de ONU Moldova și UNICEF.

La sfârșitul lunii august, Organizația Națiunilor Unite prin intermediul platformei U-Report Moldova (UNICEF) a lansat sondajul “Prioritățile de viitor ale tinerilor” în contextul consultărilor din cadrul analizei comune de țară și lansării procesului de elaborare a cadrului de cooperare ONU-Republica Moldova, transmite presa din Republica Moldova.

Scopul acestuia a fost să consulte opinia tinerilor cu privire la nevoile și prioritățile de dezvoltare a Republicii Moldova pentru următorii ani. Rezultatele cuprind opinia a 2.279 de persoane cu vârste cuprinse între 11 și 35+, dintre care 32% de sex masculin și 68% de sex feminin.

Majoritatea respondenților cred că sistemul educațional din Moldova, fie nu asigură abilități pentru viitor (38%), fie nu au știut să-i ofere un calificativ (21%). Printre obiectele noi pe care copiii le-ar dori incluse în programul școlar sunt educația antreprenorială (44%), tehnologia informațională și informatica (22%) și matematica aplicată /științele (11%). Studiul a relevat că tinerii își doresc mai multe oportunități de angajare și locuri de muncă de calitate.

Fiecare a 3-a persoană a menționat necesitatea programelor școlare de dezvoltare în cadrul instituțiilor de învățământ. Astfel, întrebați care sunt cele mai acute probleme cu care se confruntă, 40% au numit oportunitățile de angajare, calitatea educației (27 %), oportunitățile pentru implicare civică (13%) și discriminarea (12%).

Dificultățile financiare sunt o preocupare persistentă în rândul tinerilor. Semnificativ este faptul că 1 din 5 (21%) respondenți consideră că reducerea sărăciei și a inegalităților trebuie să devină domeniul prioritar al Guvernului pentru următorii 5 ani. Câte 15% pledează pentru educație și asistență medicală.

Totodată, fiecare al 5-lea respondent (27%) crede că oamenii care trăiesc în sărăcie și cei cu nevoie speciale (22%) se confruntă mai des cu discriminarea. Câte 13% dintre respondenți clasează pe primul loc în topul discriminării - populația romă și persoanele LGBTIQ+.

Conform rezultatelor sondajului, doar 13% dintre tineri sunt deseori implicați în deciziile care le influențează viitorul în propria comunitate, la polul celălalt fiind alți 36% care spun că nu sunt incluși în procesul decizional.

În același timp, doar 29% dintre tineri fac parte din organizații de voluntariat, dintre care 49% sunt din domeniul tineretului, 19% ce țin de mediul înconjurător și 9% de emanciparea femeilor și egalitatea de gen (9%). Totuși, 43% dintre tinerii neimplicați spun că și-ar dori să facă stagii sau voluntariat.

Sugestiile tinerilor vor fi analizate și luate în considerare în procesul de elaborare a noului cadru de cooperare pentru dezvoltare durabilă dintre ONU și Guvernul Republicii Moldova.

Sondajul a fost realizat la inițiativa Organizației Națiunilor Unite în Moldova cu susținerea UNICEF, pe 18 august curent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.