Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJE | An de coșmar pentru 'dreapta': Evoluția din 2021 a partidelor parlamentare

sondaj

Anul 2021 a fost unul de coșmar pentru partidele pretins de dreapta din Parlamentul României: PNL și USR. Marele câștigător al „bătăliei sondajelor” în anul care a trecut a fost PSD, însă și AUR și-a consolidat poziția, printr-o opoziție stridentă la măsurile din pandemie.

Graficul de mai jos, realizat pe baza cercetărilor sociologice ale Centrului de Sociologice Urbană și Regională - CURS în 2021, dezvăluie modificări radicale în preferințele electoratului de-a lungul anului precedent.

Pe de o parte, partidele aflate în coaliția de guvernare după alegerile parlamentare - PNL și USR - s-au „erodat” rapid în primele luni, pe fondul crizei sanitare și a crizei prețurilor. Concomitent, partidele de opoziție - PSD și AUR - au crescut brusc, după care s-au stabilizat.

Criza politică din lunile septembrie-octombrie a lovit în continuare în PNL și USR, liberalii ajungând sub 20% în preferințele electoratului, în vreme ce USR se îndreaptă spre 10%. La fel ca la începutul anului, scăderea PNL și USR a coincis cu o creștere a popularității PSD și AUR, cu social-democrații îndreptându-se spre 40%, iar AUR spre 15%.

Formarea noii coaliții PSD-PNL-UDMR a dus la o stabilizare a electoratului PSD și PNL, cu liberalii care și-au oprit scăderea și cu social-democrații care dau primele semne că încep un proces natural de „erodare” la guvernare.

Tendința de creștere a AUR se păstrează, formațiunea fiind practic singura care are un discurs asumat anti-certificat COVID și anti-restricții. În schimb, AUR nu reușește să-și revină după ieșirea de la guvernare, mesajele partidului beneficiind de o acoperire palidă în mass media.

Evoluțiile din 2022, un an fără alegeri, depind în principal de capacitatea noului guvern de a „livra” măsurile promise și de a determina o creștere reală a nivelului de trai. PSD reușește să domine mediatic actuala coaliție de guvernare, însă acest lucru ar putea însemna și un dezavantaj în cazul unui eșec guvernamental. Și soarta PNL depinde însă de succesul Guvernului Ciucă, o eventuală rupere a coaliției având potențialul de a scinda partidul.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.