Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJ Vești bune și vești delicate pentru Victor Ponta la alegerile prezidențiale

Sondaj

Principala acuzatie a PSD-ului la adresa ‘regimului Basescu’ – dezbinare si cearta – nu pare sa tina la public. In schimb, daca anchetele DNA instrumentate impotriva unei serii intregi de lideri PSD din teritoriu s-ar resfrânge asupra imaginii lui Victor Ponta, atunci candidatul PSD ar putea avea o problema serioasa. Cel mai grav subiect pare cel al ofiterului acoperit: 64% nu ar vota un asemenea candidat.

Atitudinea electoratului fata de prezidentiabili a fost prezentata in revista ‘Sinteza’ (numarul 9, octombrie) detinuta de sociologul Vasile Dancu, fost lider PSD. Datele au fost culese in luna septembrie, pe un esantion de 940 de oameni, cu o marja de eroare de 3,3%.

DEFECTE

La intrebarea privind “Ce defecte nu trebuie sa aiba viitorul presedinte?”, la mare distanta este indicata coruptia (59%), urmata de minciuna (20%). In alegerile din 2004 si 2009, liderii PSD s-au plans ca partidul a fost etichetat cu aceasta sintagma si nu a reusit sa se debaraseze total de ea. In acest moment, o serie intreaga de lider PSD de Consiliu Judetean, dar si parlamentari si lideri nationali au intrat in vizorul DNA, fiind anchetati, urmariti penal sau arestati.

In ceea ce priveste un presedinte “certaret” si “autoritar”, calificativele cu care PSD l-a acuzat pe Traian Basescu, doar 2% din cei intervievati vad acest lucru ca un defect major.

CALITATI

Viitorul presedinte trebuie sa fie inteligent (30%), apropiat de oameni (17%), patriot (16%) si diplomat (10%). In Muntenia si Oltenia electoratul vrea un presedinte inteligent, in Moldova se cauta un presedinte patriot, iar transilvanenii vor un presedinte diplomat.

In ceea ce-l priveste pe Victor Ponta acesta este vazut ca fiind familist (40%) si inteligent (29%). Este candidatul care se apropie cel mai mult de profilul dorit de cei intervievati.

MASURI

Cea mai importanta masura pe care viitorul presedinte trebuie sa o promoveze este crearea de locuri de munca (32%), crestere economica (10%), promovarea interesului national (6%) si combaterea coruptiei (5%). Masurile sociale de ajutorare a paturilor defavorizate, luate in ultima perioada de Guvern, pare sa nu aiba corespondent in asteptarile populatiei.

OFITERUL ACOPERIT

59% din subiecti au auzit de acuzatiile lui Traian Basescu privind calitatea lui Victor Ponta de fost ofiter acoperit SIE. Din acestia, 47% cred ca acuzatiile sunt false iar 22% nu stiu ce sa creada.

In schimb, 53% cred ca e un lucru rau ca un candidat sa fie ofiter acoperit, in timp ce 64% spun ca daca un candidat este ofiter acoperit, acesta este un motiv sa nu-l mai voteze la alegerile prezidentiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.