Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondajul care aruncă în aer regimul de la Teheran - Iranienii nu mai doresc o dictatură religioasă

BBC
hijab iran

Mai puțin de una din 10 persoane consideră că femeile ar trebui să fie obligate să poarte hijab, potrivit unui nou sondaj anonim realizat de stat.

Aproape trei sferturi dintre iranieni doresc un guvern laic în locul unei dictaturi teocratice, potrivit unui sondaj anonim realizat de stat, notează publicația britanică The Telegraph.

De asemenea, sondajul a arătat că mai puțin de una din 10 persoane consideră că femeile ar trebui să fie obligate să poarte hijab.

Evenimentul care a schimbat opinia publică

Sondajul sugerează că a avut loc o schimbare majoră a atitudinilor față de regimul religios iranian de la revolta "Femei, viață, libertate" din 2022.

În cadrul acestei mișcări, au izbucnit proteste în întreaga țară după moartea în custodia poliției morale a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, arestată pentru folosirea necorespunzătoare a hijabului.

Peste 15.800 de iranieni cu vârsta de vot din 31 de provincii au participat la cel de-al patrulea studiu anonim realizat de Ministerul Culturii și Orientării Islamice din Iran. Ultimul a avut loc în 2015.

Acesta arată o creștere bruscă a cererilor de guvernare seculară, de la 31% la 73%, ceea ce indică faptul că presiunea pentru secularism va crește probabil în anii următori.

Doar 7,9 la sută dintre respondenți au declarat că sunt de acord ca femeile să fie obligate să poarte hijab, în scădere de la 18,6 la sută.

Numărul celor care se opun în mod activ impunerii obligativității hijabului a crescut de la 15,7 la 34,4 la sută, în timp ce 38 la sută au declarat că nu sunt împotriva persoanelor care încalcă legile privind hijab-ul, în creștere de la 10,6 la sută.

Schimbarea majoră a opiniilor cu privire la hijab vine în ciuda patrulărilor continue ale poliției morale, a supravegherii sub acoperire și a interdicțiilor impuse femeilor neacoperite de la locuri de muncă, spații sociale și educație.

Religia pierde teren

Un procent masiv de 85% dintre cei intervievați au declarat că iranienii au devenit mai puțin religioși decât în urmă cu cinci ani, doar 7% dintre ei susținând că au devenit mai religioși.

Alte 81% dintre respondenți anticipează un declin continuu în ceea ce privește respectarea religiei în următorii cinci ani, iar sprijinul pentru obligativitatea hijabului a înregistrat un declin puternic.

Rezultatele vin în contextul în care în țară se desfășoară o campanie de reprimare a libertăților civile și religioase. Anul trecut a fost înregistrat un număr record de execuții, în timp ce regimul se luptă pentru legitimitate în ajunul viitoarelor alegeri de la 1 martie.

Organizația Națiunilor Unite afirmă că cel puțin 834 de persoane au fost executate în Iran anul trecut, în timp ce guvernul a înăbușit disidența, cel mai mare număr de execuții pe cap de locuitor din lume. Alte cel puțin 500 de persoane au fost ucise în timpul represiunilor brutale împotriva protestelor din septembrie 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.