Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondajul care pune pe jar 'motoarele' Europei! Ce părere au francezii, germanii şi italienii despre politică

sondaj

Sondajul care pune pe jar 'motoarele' Europei! Ce părere au francezii, germanii şi italienii despre politică

Neîncrederea cetăţenilor francezi, germani şi italieni faţă de politica din ţările lor este în creştere, relevă un sondaj de opinie realizat de institutul OpinionWay şi dat publicităţii marţi la Paris, transmite AFP., potrivit Agerpres

Astfel, 68% dintre francezii intervievaţi consideră că 'democraţia nu funcţionează bine', procentul celor de această opinie crescând cu patru puncte în ultimul an, conform barometrului anual realizat pentru Centrul de studiere a vieţii politice franceze (Cevipof).

O creştere este vizibilă şi în Italia (63%, +5 puncte), dar mai ales în Germania (+8 puncte, 47%)

Doar 18% (+1) dintre francezi cred că opinia lor este 'luată în seamă' de către responsabilii politici. În Germania, acest procent este de 33%, în scădere totuşi cu 12 puncte pe un an.

Când se gândesc la politică, 37% dintre francezi încearcă în primul rând 'neîncredere', un procent stabil faţă de acum un an, comparativ cu 30% în Italia (+1) şi tot 30% în Germania (+4).

Numai 30% (+1) dintre francezi îi consideră pe aleşi 'mai degrabă oneşti', faţă de 45% dintre germani (-8) şi 26% dintre italieni (-3).

În timp ce 60% (+1) dintre francezi se declară nemulţumiţi de preşedintele Emmanuel Macron, 68% dintre germani sunt nemulţumiţi de cancelarul Olaf Scholz, o creştere de nu mai puţin de 23 de puncte procentuale în interval de un an. În Italia, impopularitatea şefei guvernului, Giorgia Meloni, a ajuns la 44%, crescând cu 9 puncte procentuale.

Răspunsurile intervievaţilor nu au fost însă scutite de unele contradicţii

Răspunsurile intervievaţilor nu au fost însă scutite de unele contradicţii. Astfel, 83% (+1) dintre francezi se declară favorabili unui sistem politic democratic, însă 34% (+5) ar vrea să vadă în fruntea ţării 'un om puternic care nu trebuie să se preocupe de parlament, nici de alegeri', iar 23% (+4) ar dori ca 'armata să conducă ţara'.

Potrivit sondajului, 27% dintre francezii intervievaţi se plasează la dreapta spectrului politic, 22% la stânga, 15% la centru, 9% la extrema dreaptă şi 4% la extrema stângă, în timp ce 23% nu se poziţionează pe eşichierul politic.

Sondajul a fost realizat în ianuarie, prin metoda cotelor, pe un eşantion reprezentativ de 3.514 de persoane în Franţa, 1.632 în Germania şi 1.706 în Italia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.