Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondajul CURS în presa internațională: ”Căderea AUR și ascensiunea S.O.S. România”

sondaj alegeri

Portalul internațional de știri BNN a publicat o analiză detaliată a ultimului sondaj CURS, intitulată: ”Peisajul politic în schimbare: O privire detaliată asupra alegerilor parlamentare din România”.

Analiza începe cu peisajul alegerilor parlamentare și arată că într-un sondaj recent realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 12-22 septembrie 2023, privind alegerile parlamentare, s-a observat că intențiile naționale de vot nu au prezentat schimbări drastice față de rezultatele sondajului omnibus din iulie 2023.

Vezi și: Sondaj CURS - Intenția de vot la nivel național: AUR în scădere, Șoșoacă urcă spectaculos și atinge pragul electoral. USR nu poate opri picajul

Cu toate acestea, arată BNN, există tendințe semnificative în preferințele alegătorilor care merită remarcate.

”Partidul AUR a înregistrat o scădere semnificativă a intenției de vot, o schimbare care poate fi parțial atribuită scandalurilor recente care au afectat partidul. Procentul lor a scăzut cu 2%. Concomitent, partidul SOS România, condus de Diana Șoșoacă, a reușit să atingă pragul minim de 5% necesar pentru a intra în Parlament, devenind un concurent serios pentru formațiunea lui George Simion și Claudiu Târziu”, se arată în analiza jurnaliștilor străini.

Articolul semnalează și provocările de care au parte liderii USR:

”Liderii USR s-au confruntat cu provocări în elaborarea unor strategii eficiente, ceea ce a dus la o scădere a intenției de vot a partidului la doar 11%. Această scădere indică o luptă în cadrul partidului pentru a menține sprijinul alegătorilor, care ar putea avea implicații semnificative în alegerile viitoare”.

Analiza din presa internațională mai remarcă faptul că PSD menține poziția de top și detaliază procentele partidelor așa cum rezultă din sondajul CURS: PSD – 31%, AUR – 18%, PNL – 19%, USR – 11%, UDMR – 4%, PUSL – 4%, SOS România – 5%, PMP – 4 %, Pro România – 2%, iar altele – 2%. Cu asemenea cifre, este evident că, în timp ce PSD continuă să-și mențină conducerea, există schimbări semnificative între celelalte partide, mai spune analiza BNN.

Un capitol aparte este dedicat confruntării din cele două partide naționaliste, AUR și S.O.S. România.

”Căderea AUR și ascensiunea S.O.S. România: Popularitatea partidului AUR este în scădere, parțial din cauza scandalurilor recente, în timp ce partidul S.O.S. România a cunoscut o creștere a sprijinului, atingând pragul de 5% necesar pentru a intra în Parlament. Fluxurile în schimbare în sprijinul politic evidențiază natura volatilă și dinamică a peisajului politic al României și modul în care scandalurile și performanța partidelor pot influența în mod semnificativ preferințele alegătorilor”, se arată în analiza citată.

Despre USR, portalul de știri arată că partidul se confruntă cu o scădere a intențiilor de vot care reprezintă un semnal clar al provocărilor cu care se confruntă liderii de partid în menținerea popularității și a sprijinului pentru partid în rândul alegătorilor. ”Rămâne de văzut cum va elabora USR pentru a recâștiga terenul pierdut la viitoarele alegeri”, mai spun jurnaliștii străini.

În concluzie, ”Constatările sondajului CURS oferă un peisaj detaliat al alegerilor parlamentare din România, evidențiind schimbări semnificative în preferințele alegătorilor. Pe măsură ce peisajul politic continuă să evolueze, va fi interesant de observat cum aceste schimbări în preferințele alegătorilor vor modela viitoarele alegeri și viitorul scenei politice din România”, își încheie BNN analiza cuprinzătoare asupra sondajului CURS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.