Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondajul FACIAS dezvăluie o realitate dură: 94 % dintre cetățeni se declară abuzați de instituțiile statului

FACIAS
FACIAS

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) prezintă rezultatele unui sondaj care arată percepția cetățenilor români asupra drepturilor cetățenești care sunt încălcate cel mai frecvent de statul român și proporția în care aceștia au fost supuși abuzurilor. Sondajul face parte dintr-un studiu intitulat „Drepturile cetățenilor în România”. FACIAS pune la dispoziția cetățenilor un ghid de bune practici pentru conștientizarea și evitarea eventualelor abuzuri.

Rezultatele sondajului arată o realitate cruntă: 94% dintre cetățeni declară că au fost abuzați de o instituție a statului. Unii foarte rar (1-3 abuzuri) – 31.9 %, unii rar (4-6 abuzuri) – 24.7 %, destul de des (7-10 abuzuri) – 22.3 %, iar 15.1% din respondenți au declarat că au fost abuzați foarte des de către instituțiile statului, de peste 11 ori fiecare. De asemenea, 80% dintre respondenți au identificat „nivelul de trai” ca fiind dreptul cetățenesc cel mai frecvent încălcat de statul român. Alte drepturi cetățenești percepute ca fiind încălcate frecvent includ „dreptul la ocrotirea sănătății” (73%), „dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică” (70%) și „accesul la justiție” (50%). În contrast, „dreptul la vot” a primit cele mai puține răspunsuri, cu doar 8% dintre respondenți identificându-l ca fiind încălcat. Totodată, sondajul a relevat categoria cetățenilor cu vârsta 50+ drept cea care consideră că își cunoaște cel mai bine drepturile în relația cu instituțiile publice. La polul opus, cetățenii cu vârsta între 20 și 39 de ani spun că își cunosc drepturile într-o măsură mai mică decât tinerii cu vârste sub 20 de ani.

Rezultatele sondajului FACIAS subliniază importanța de a înțelege și a aborda percepțiile cetățenilor asupra abuzurilor. Aceste percepții ne oferă o imagine clară asupra domeniilor în care trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a îmbunătăți respectarea drepturilor cetățenești.

Ghidul FACIAS pentru protejarea drepturilor cetățenilor

În lumina acestor rezultate, FACIAS a publicat un studiu cuprinzător care servește ca ghid esențial pentru români, și oferă instrumentele necesare pentru identificarea corectă a drepturilor, prevenirea abuzurilor. In cadrul aceluiași raport FACIAS arată care sunt măsurile ce trebuie luate atunci când sunt încălcate drepturile fundamentale ale cetățenilor. Ghidul acoperă o gamă largă de subiecte, de la drepturile cetățenești la nerespectarea acestora și la procedurile în caz de abuz.

Studiul „Drepturile cetățenilor în România” și rezultatete sondajului pot fi consultate pe www.facias.ro.

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) , urmăreşte din 2008 asigurarea transparenţei în funcţionarea instituţiilor statului, ca principiu al democraţiei şi statului de drept şi apără drepturile cetăţenilor români. Monitorizăm activitatea instituţiilor statului şi informăm opinia publică cu privire la aceasta, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a cetăţenilor privitor la drepturile pe care le au şi la posibilitatea pe care aceştia o au, de a lua parte la activităţile instituţiilor publice, direct sau prin intermediul organizaţiilor nonguvernamentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.