Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sophie Wilmes a fost numită prim-ministru interimar al Belgiei

harta belgia

Politiciana liberală Sophie Wilmes a fost numită prim-ministru interimar al Belgiei, relatează agenţia de ştiri Belga, care citează Palatul regal, informează DPA potrivit Agerpres.

Ea îi va urma în funcţie premierului Charles Michel, care se va retrage la jumătatea lui noiembrie pentru a se pregăti de noul său rol de preşedinte al Consiliului European.

Regele Philippe a nominalizat-o oficial pe Sophie Wilmes duminică. Ea devine astfel prima femeie care va conduce un guvern din Belgia.

Charles Michel a condus un guvern de tranziţie, în contextul în care nu s-a reuşit formarea unei noi coaliţii de guvernare după ultimele alegeri parlamentare din Belgia din luna mai. Sophie Wilmes, de 44 de ani, era ministru pentru buget în cabinetul său.

Atât Michel, cât şi Wilmes fac parte din partidul francofon liberal-centrist MR. În urma alegerilor din mai, formaţiunea de extremă dreapta Vlaams Belang a înregistrat o creştere a scorului electoral, în timp ce partidul naţionalist mai moderat N-VA a rămas cel mai mare partid din parlament, ceea ce a dus la discuţii dificile pentru constituirea unei coaliţii.

Peisajul politic belgian este unul fracturat, cu o zonă de sud francofonă afectată de declinul post-industrial şi o zonă mai prosperă vorbitoare de olandeză, unde mulţi visează la independenţă, comentează DPA.

Formarea guvernelor are tendinţa de a fi un proces îndelungat şi complex în Belgia. În 2010, acest proces a necesitat o perioadă record de 541 de zile

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.