Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Cîmpeanu, desemnat premier interimar

ioha

Președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Sorin Cîmpeanu premier interimar. Decizia vine la aproape 24 de ore după ce Victor Ponta a anunțat că demisionează.

Sorin Cîmpeanu a ocupat în Guvernul Ponta funcția de ministru al Educației. Propunerea PSD pentru premier interimar era Mircea Dușa, dar președintele se pare că nu a fost de acord.

”Am urmărit aseară cu mare atenție manifestațiile de stradă. Sunt foarte mulțumit că nu au fost violențe. Am un mesaj important pentru cei care au fost în stradă: Am văzut, am auzit, voi ține cont de solicitările voastre. Am decis, în premieră, să consult societatea civilă”, a declarat președintele.

În cursul zilei șeful statului va avea consultări cu partidele politice pentru a discuta despre formarea unui nou Guvern.

Cine poate fi și ce poate face un premier interimar

Potrivit Constituției președintele este obligat să numească un interimar numai dintre membrii Guvernului.

”Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.” (Constituția României, art 107, alineat 3)

Premierul interimar nu poate lua decizii politice, ci doar să administreze trebuile publice:

(4) Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern. (Constituția României, art 110, alineat 4)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.