Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Cîmpeanu laudă părinții care au făcut teste de salivă copiilor: 'Nu suntem o ţară de iresponsabili'

Inquam Photos/ George Călin
Sorin Cimpeanu Campeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că acele peste 80 de cazuri de elevi depistaţi pozitiv în urma aplicării testelor rapide din salivă, care au fost distribuite în şcoli, sunt dovada că România nu este "o ţară de iresponsabili", anunță news.ro.

"Eu cred că sunt 86 de copii care pe baza acestor teste au şansa să primească un tratament adecvat înainte să dezvolte o formă mai gravă. Cred că cea mai mare parte dintre părinţi, în pofida tuturor informaţiilor care se vehiculează în media, sunt responsabili. Nu suntem o ţară de iresponsabili; şi părinţii, şi elevii şi profesorii sunt responsabili”, a afirmat ministrul Educaţiei, luni seară, la Antena 3.

Conform lui Cîmpeanu, elevii depistaţi pozitiv intră în izolare pentru două săptămâni, dacă nu fac un test PCR care să confirme sau să infirme rezultatul.

El a menţionat că ministerul va face o centralizare a testelor care atestă prezenţa virusului în fiecare zi în care se face testarea bi-săptămânală.

Sorin Cîmpeanu a precizat că în primele două cazuri pozitive în urma testelor rapide livrate prin şcoli - doi elevi din Capitală - DSP a contactat părinţii pentru efectuarea testelor PCR, însă aceştia făcuseră deja testul, fără a aştepta intervenţia DSP.

"Utilizarea acestor teste este un pas înainte. Nu rezolvă situaţia, dar ne ajută”, a adăugat ministrul.

În ceea ce priveşte modul în care aceste teste au fost livrate, în cutii cu câte 25 sau 50 de teste, ministrul a explicat că în acelaşi mod au fost livrate testele pe bază de salivă şi în alte ţări europene. Acesta a menţionat că testele nu pot fi contaminate în timpul ambalării lor de către personalul şcolii.

"Apreciez în mod deosebit, sincer, faptul că cei mai mulţi dintre părinţi sunt responsabili şi au folosit aceste teste”, a adăugat Cîmpeanu.

În ceea ce priveşte faptul că unii directori de şcoală au cerut părinţilor declaraţii pe proprie răspundere privind rezultatul testelor din salivă, ministrul a reafirmat că testarea nu este obligatorie, însă a declarat: "Dacă părinţii sunt de acord, nu mi se pare deloc un lucru rău".

Anterior, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, în urma testelor rapide din salivă realizate în cursul zilei de luni, au fost detectate 86 de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.