Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Grindeanu vine cu o propunere importantă. Sunt vizați toți utilizatorii de telefonie mobilă

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Sorin Grindeanu

Tarifele plătite între operatori pentru portarea numerelor de telefon ar putea scădea cu până la 66%, potrivit unei propuneri a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) supusă dezbaterii publice.

'Ţinând cont de volumul semnificativ de numere portate la nivel naţional în ultimii ani şi de faptul că aceste tarife au fost stabilite în anul 2010, propunem o scădere cu 44% a tarifului pentru fiecare număr fix portat, de la 7,8 euro la maxim 4,4 euro, respectiv cu 66% a tarifului pentru fiecare număr mobil portat, de la 5,6 euro la maxim 1,9 euro. Reducerea costurilor furnizorilor acceptori ar putea stimula operatorii să lanseze pe piaţă oferte mai avantajoase pentru a atrage noi utilizatori sau a-i păstra pe cei actuali', susţine Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, potrivit Agerpres.

Vezi și: Rețeta primită de Principesa Margareta de la Regele Bulgariei: Tartă de lămâie – mod de preparare

Potrivit instituţiei, nivelul maxim al tarifelor de portare a fost stabilit de Autoritate prin metoda analizei comparative de tip benchmark, pe baza informaţiilor colectate de la 25 dintre cele 37 de ţări membre ale Grupului Reglementatorilor Independenţi.

Tarifele anterioare au fost stabilite de ANCOM în anul 2010, tot pe baza unei analize comparative de tip benchmark.

Noile propuneri ale arbitrului telecom prevăd tariful de 4,4 euro avut în vedere pentru portarea numerelor geografice, a numerelor independente de locaţie şi a numerelor nongeografice, altele decât cele pentru servicii de comunicaţii electronice destinate publicului furnizate la puncte mobile, tarif care a fost determinat pe baza analizei benchmark, ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate în Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Spania şi Turcia, ponderate cu populaţia.

"Tariful propus de 1,9 euro pentru portarea numerelor nongeografice pentru servicii de comunicaţii electronice destinate publicului furnizate la puncte mobile a fost determinat pe baza analizei benchmark, ca medie a tarifelor de portare la nivel de gros practicate în Bulgaria, Cehia, Cipru, Franţa, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Portugalia, Serbia, Slovacia şi Turcia, ponderate cu populaţia", notează ANCOM.

Vezi și: Studiu uimitor: Cum te ajută apa să mănânci mai sănătos

Portabilitatea numerelor oferă utilizatorilor libertate deplină de alegere pentru că permite păstrarea numărului la schimbarea furnizorului de servicii de comunicaţii electronice.

În acest sens, ANCOM a creat pentru informare site-ul www.portabilitate.ro, unde utilizatorii pot afla în ce reţea funcţionează orice număr folosit în România, chiar dacă a fost portat.

Tariful de gros pentru portarea numerelor este destinat să acopere costurile furnizorului donor generate de portarea numărului la furnizorul acceptor. Costurile de portare sunt generate de activităţile tehnice (realizarea portării numărului respectiv), operaţionale şi administrative, precum şi de actualizarea bazelor de date locale utilizate şi a bazei de date centralizate.

Proiectul de decizie privind modificarea tarifelor de portare a numerelor poate fi consultat pe site-ul ANCOM, iar persoanele interesate pot formula şi transmite observaţii şi propuneri până la data de 22 februarie 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.