DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sorin Pintea jură că acuzațiile fondatoarelor de la 'Dăruiește Viața' sunt FALSE: 'Nu am cerut cedarea banilor'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Oana Gheorghiu Carmen Uscatu dăruiește viață

Ministrul Sănătății Sorina Pintea, a declarat că nu a cerut niciodată fondatoarelor „Dăruiește Viața” să cedeze statului român banii strânși din donații pentru ridicarea spitalului oncologic pentru copii. Pintea a precizat că între donatori este și soțul ei.

Ministrul Sănătății, demis prin moțiune de cenzură, a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul Ministerului Sănătății, că nu a cerut niciodată fondatoarelor „Dăruiește Viață” să cedeze fondurile statului român. Declarațiile au fost în contextul în care, fondatoarele Asociației „Dăruiește Viață”, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, au afirmat că Pintea le-ar fi amenințat, într-o întâlnire de la Marie Curie, că va sesiza procurorii în cazul în care ONG-ul care pune bazele, prin donații și sponsorizări, primului spital din România al copiilor bolnavi de cancer, nu va ceda statului cele 26 de milioane de euro adunate pentru proiect.

Citește și: Blocaj total în cazul Caracal! Zidul de netrecut de care s-a lovit FBI

Pintea a afirmat că statul nu se poate implica în gestionarea banilor privați, dar e dator să se implice în gestionarea banilor publici, informează mediafax.ro.

„Eu pot să vă spun că statul român nu se poate implica în a gestiona bani privați, dar el are obligația să se implice în gestionarea banilor publici și atunci când trebuie să facă o investiție din bani publici, trebuie să se asigure că totul e în regulă (...) S-a spus că noi nu vrem să dăm bani pentru aparatură, am dat un RMN, peste care plouă în acest moment”, informează Pintea.

Citește și: E oficial! Vor fi dați afară pe capete! Anunțul care îi îngrozește pe bugetari

Întrebată dacă donatorii pot fi liniștiți pentru că banii donați „Dăruiește Viața”, pentru construirea spitalului, nu vor fi ceruți de statul român, Pintea a precizat că „nu s-a cerut niciodată acest lucru” și că nu are niciun motiv să facă vreo plângere la DNA atât timp cât lucrurile „sunt corecte”.

„Nu am niciun motiv să fac plângere la DNA, nu am niciun motiv să fac plângeri dacă lucrurile sunt corecte, nu am niciun motiv să cred că nu sunt corecte. Dar în momentul în care trebuie să finanțez o investiție care încă nu este proprietatea spitalului, am dreptul să cer niște date. Pur și simplu s-au cerut niște date care se prelucrează la direcția economică, care nu au nicio legătura cu plângeri sau alte minuni. Nu avem motive”, a declarat Pintea.

Citește și: Bombă în televiziune! Radu Banciu pregătește o emisiune-maraton! Va fi 8 ore pe ‘sticlă’

Mai mult, ministrul a menționat faptul că ridicarea unui spital de la zero e una lăudabilă.

„Este o inițiativă extraordinară să construiești un spital, eu știu ce înseamnă proceduri, mă bucur când cineva din zona privată face, pentru că poate face mult mai repede ca statul”, spune Pintea.

Citește și: Blocaj total în cazul Caracal! Zidul de netrecut de care s-a lovit FBI

Ministrul a completat spunând că inclusiv soțul ei a donat pentru inițiativa ridicării acestui spital și că ea a crezut și va crede în continuare în aceste inițiative.

Sorina Pintea a mai afirmat că ea nu e de părere că se pune problema existenței unui scandal între ea și fondatoarele „Dăruiește Viața”, ci a unei „ședințe de lucru mai tensionate”.

Citește și: E oficial! Vor fi dați afară pe capete! Anunțul care îi îngrozește pe bugetari

„Eu nu cred că a fost un scandal. Eu cred că a fost o ședință de lucru pe care o au oamenii care doresc să facă lucruri, o ședință de lucru care a durat trei ore. E adevărat, uneori mai tensionate, dar până la, urmă scopul e acela de a face bine. Tot ceea ce a apărut în spațiul public, care mărturisesc, pe mine m-a surprins, însă nu am dorit să comentez, nu aș vrea să comentez. Sunt documente care probează ceea ce aș putea să spun, am fost acolo 15 persoane (...) deci comentariile mele ar fi de prisos, important e să se facă ceva bun pentru copii”, spune Pintea.

Pintea menționat că nici măcar nu îi era cunoscut faptul că era vorba de o sumă de 26 de milioane de euro strânsă din donații.

Citește și: Bombă în televiziune! Radu Banciu pregătește o emisiune-maraton! Va fi 8 ore pe ‘sticlă’

„În primul rând vreau să vă spun că nu știam nici eu, nici ceilalți de acolo că e vorba de o sumă de 26 de milioane de euro, niciodată nu s-a pronunțat o cifră, în intervalul celor trei ore. Nicio clipă, niciodată. Repet, au fost trei ore de discuții tensionate pe alocuri, în contradictoriu, care cred eu că la final au dus la ceva bun, pentru că în final am rămas cu managementul spitalului, cu doctorul Cîrstoveanu, cu ceilalți și concluzia a fost, de fapt, că trebuie să mergem înainte pentru că întâlnirea a fost organizată cu scopul de a sprijini și a întreba ce se întâmplă cu anumite chestiuni, de exemplu de ce nu e montat încă RMN-ul aprobat acum doi ani și livrat din 20 martie 2019, care nici în acest moment nu funcționează, pentru că ploaia de azi noapte l-a indundat de exemplu. A costat 3 milioane de lei. E luat prin fonduri Banca Mondială și noi trebuie să dăm explicații Băncii Mondiale de ce am achiziționat și n-am montat”, informează Pintea.

Citește și: Blocaj total în cazul Caracal! Zidul de netrecut de care s-a lovit FBI

În speța în care cele două fondatoare ale ONG-ului acuzau că ministrul demis al Sănătății nu a inclus Marie Curie în programul Băncii Mondiale pentru Radioterapie, Pintea a negat că s-a luat această hotărâre.

„Nu s-a luat această hotărâre. Comisia de Oncoterapie nu e implicată în această decizie, e implicat grupul tehnic de lucru al Băncii Mondiale. Grupul tehnic de lucru a luat în discuție această problemă, în urma unei adrese, pe care în luna aprilie 2018 spitalul o face ministerului. Repet, este o inițiativă extraordinară să construiești un spital , eu știu ce înseamnă proceduri, mă bucur când cineva din zona privată face, pentru că poate face mult mai repede ca statul”, spune Pintea.

Citește și: E oficial! Vor fi dați afară pe capete! Anunțul care îi îngrozește pe bugetari

Ea a precizat și faptul că pentru spitalul oncologic pentru copii au fost solicitați 15 milioane de ei, ea replicându-le fondatoarelor ONG-ului în timpul ședinței de lucru faptul că această sumă nu e suficientă pentru un spital nou și că e de părere că e nevoie „de o sumă mai mare”.

„Dacă dorim să dăm niște bani trebuie să vedem ce facem. Spitalul a solicitat, de exemplu, investiții de 15 milioane de lei, anul acesta, au fost aprobate 6.800.000 inclusiv un computer tomograf. Încă nu avem facturile, adică 6.800.000 s-au cheltuit 200.000. Am întrebat dacă acești bani sunt pentru aparatură inclusiv în zona nouă. Eu va spun esența pentru că nu va pot spune ce s-a discutat mot-a-mot în trei ore, inclusiv că ne-am și certat. Dar e normal într-o ședința de lucru să faci asta. O fac și la minister cu colegii. Și au spus sigur o parte din aparatură o vom folosi și în spitalul nou la care eu am replicat: ”nu cred că 15 milioane de lei ajung pentru un spital nou. Cred că e nevoie de o suma mai mare. Și dacă vreți că ministerul să contribuie e nevoie de o hotărâre de guvern peste 30 de milioane de lei””, a precizat Sorina Pintea.

Citește și: Bombă în televiziune! Radu Banciu pregătește o emisiune-maraton! Va fi 8 ore pe ‘sticlă’

Ea a conchis spunând că nu a ieșit în spațiul public niciodată să se disculpe pentru că cineva afirmă că nu ajută, întrucât „nu crede că asta este scopul să ajutăm și după aceea să ieșim în spațiul public să spunem că am ajutat”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.