Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Roşca Stănescu anunţă războiul în PNL: Cum s-a răsculat Buşoi împotriva lui Gorghiu

Sorin Roşca Stănescu anunţă războiul în PNL. Fostul liberal scrie un editorial extrem de dur la adresa actualilor fruntaşi ai liberalilor. "Cand Gorghiu este politician, iar Busoi nu. Iata ca in noul PNL se contrazic nu numai vechii liberali cu cei noi. Exista opinii transante diferite si intre cei mai importanti coechipieri. Si asta se intampla in chestiuni extrem de importante. In timp ce copresedintele PNL Alina Gorghiu lasa deschisa posibilitatea oricaror aliante politice la alegerile care urmeaza, Cristian Busoi, luat de val, o contrazice brutal. Incercand sa tranteasca poarta unei colaborari cu un alt partid de dreapta. Cel al fostului presedinte Traian Basescu. Este o uriasa eroare strategica.

Citeşte şi: Elena Udrea dă cărţile pe faţă în privinţa relaţiei cu Băsescu: 'Fiecare pe unde putea' / VIDEO

Alegerile locale se vor desfasura intr-un singur tur de scrutin. Asta se intampla in conditiile in care la ele se vor prezenta doua partide mari, PSD si PNL, si mai multe partide mici. Daca scena politica, daca electoratul ar fi impartit doar intre PNL si PSD, nu s-ar pune problema unor aliante. Numai ca lucrurile nu stau deloc asa. O analiza fie ea si superficiala ne arata ca la alegerile locale vor participa multe dintre partidele mici, care vor lipsi la parlamentare sau vor fi nevoite sa cerseasca liste comune cu PNL sau cu PSD. Aproape in totalitate, partidele mici care vor participa la locale, fie ca fac parte din prima sau din a doua categorie, sunt de dreapta.

Aceasta situatie se impune ca o fatalitate. De dreapta este UDMR, chiar daca, pe parcursul istoriei sale, a incheiat aliante si cu stanga. De dreapta este si Miscarea Populara care, sub conducerea reala a lui Traian Basescu, va reusi sa adune suficient electorat pentru a deveni eligibila, atat la locale, cat si la parlamentare. De dreapta este si ALDE, partidul condus de Calin Popescu Tariceanu, aflat si el in plina ascensiune. De dreapta este si PNTCD. Acest partid, chiar daca are un electorat foarte mic, se va implica, cu succes, in unele localitati, la alegerile locale si va obtine, desigur, atat Primarii, cat si functii de consilieri. Si, in paranteza fie spus, s-a vazut, de foarte multe ori, cum un singur consilier poate face diferenta intr-o majoritate. Sa nu uitam ca presedintii Consiliilor Judetene nu vor mai fi alesi direct de catre cetateni, ci indirect de catre consilieri. Aceasta realitate a fragmentarii electoratului de dreapta, in timp ce electoratul de stanga va merge pe liste comune sau, in cel mai rau caz, intr-o alianta stabila, PSD-UNPR, impune o politica versatile a PNL", spune Sorin Roşca Stănescu.

Citeşte şi: Traian Băsescu după condamnarea fratelui său: 'Nu-mi convine deloc'

Fostul jurnalist nu se opreşte aici. "Daca PNL nu vrea sa se sinucida politic, daca PNL nu vrea sa piarda alegerile locale pe linie, atunci nu are decat o singura solutie. Sa incheie, pretutindeni, aliante, astfel inca sa obtina, de cate ori poate, scorul cel mai bun. Asta implica, ca sa fiu extrem si chiar dureros de explicit, ca, in anumite situatii, PNL sa sustina candidatul UDMR sau ALDE sau chiar PNTCD. Si, cu certitudine, vor fi situatii in care vor trebui sustinuti, pentru ca PNL sa beneficieze, la randul sau, de sustinere, si candidati ai Partidului Miscarea Populara. Ceea ce inseamna, practic, nu neaparat aliante intre liderii partidelor, dar, cu certitudine, aliante intre electoratele acestora.

Cand Alina Gorghiu lasa deschisa aceasta posibilitate, pentru ca, in fapt, sa creeze terenul propice tratativelor, ea dovedeste ca este un bun politician. Cand dimpotriva, Cristian Busoi il contrazice pe liderul partidului, nu dovedeste nici ca are personalitate, nici ca intelege ceva din marea politica. Din aceasta perspectiva, cred eu ca zilele lui Cristian Busoi sunt numarate. Errare humanum est. Perseverare diabolicum est. Nu prea imi vine sa cred ca PNL va persevera in a il mentine pe Cristian Busoi candidat la Primaria Generala a Capitalei", a încheiat SRS.

Citeşte şi: Prima reacţie a lui Mircea Băsescu după condamnare: 'Eu am multă încredere în justiţie'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.