Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Roşca Stănescu îl demască pe Victor Ponta: Ce intenţii are fostul premier

victor ponta dna

Sorin Roşca Stănescu îl demască pe Victor Ponta. Fostul ziarist dă cărţile pe faţă într-un editorial în care spune totul despre intenţiile lui Ponta.

"Se speculeaza mult pe marginea intentiilor lui Victor Ponta de a reveni in politica. Chiar si fundatia pe care a creat-o este considerata parte a unei strategii de intoarcere in forta, prin ruperea Partidului Social Democrat si crearea, in doua etape, a unui nou partid. Sunt indreptatiti autorii unui asemenea scenariu? Acesta este adevaratul scop al Fundatiei Black Sea Regional Project?

Citeşte şi: AŞA CEVA Un profesor vrea să calmeze elevii cu arma / FOTO

Prima afirmatie pe care o fac, in ciuda prognozelor mele anterioare, Victor Ponta are potentialul de a reveni, si inca spectaculos, in viata politica. Dar nu oricum. Si nu oricand. El, daca vrea sa aiba cat de cat succes, reintorcandu-se in prima linie a vietii politice, nu poate sa o faca acum. Trebuie sa amane o vreme acest moment. Amintirile despre duplicitatile lui Victor Ponta, tradarile, inconsecventele sale si minciunile rostite cu nonsalanta sunt, acum, mult prea proaspete. Si bat amintirile pozitive legate de calitatile acestui lider politic, inca tanar. Si nici nu poate reveni oricum. In niciun caz pe usa din dos. In niciun caz lansand pe piata o falsa fundatie. Pe care sa o dea peste cap, mai tarziu, transformand-o in partid. Retetele anterioare pe care le-a utilizat multi alti lideri politici nu se potrivesc in acest caz. Toate celelalte fundatii aveau un pronuntat caracter civic si prin statut si denumire incercau sa implice o parte a societatii civile in politica. Transformarea in partid era un rezultat dinainte cunoscut, dar, in orice caz, cat se poate de firesc. Fundatia Black Sea Regional Project este cu totul si cu totul altceva.

Citeşte şi: Viteza maximă în localităţi s-ar putea schimba/ Propunere din PSD

In calitatea sa de fost prim-ministru, Victor Ponta a avut contacte stranse cu importanti lideri regionali, conducatori ai unor state din jurul Marii Negre. Fireste, acestia s-au aratat preocupati de valorificarea uriasului potential oferit de platforma continentala la care, in mod legal, au acces. Si nu sunt singurii. Toate marile puteri ale lumii sunt, la randul lor, interesate de accesul la exploatarea subsolului Marii Negre. Si sa nu uitam ca, deloc intamplator, unul dintre consilierii relevanti ai premierului Victor Ponta a fost generalul american Wesley Clark. O personalitate despre care se stie ca este extrem de implicat, alaturi de mamutul Exxon, in marile afaceri cu petrol ale lumii. Si, in plus, destul de multe organizatii internationale, puternic finantate, incearca, de mai multi ani, sa consolideze legaturile pe multiple planuri, inclusiv de natura culturala, dintre statele cu iesire la Marea Neagra", spune Sorin Roşca Stănscu.

Citeşte şi: Măsuri-supriză după atentatul din Turcia: Trei ruşi au fost reţinuţi

Fostul liberal nu se opreşte aici. Vorbeşte şi despre fundaţia lui Ponta. "Ce ar fi putut afla din toate aceste contacte premierul Victor Ponta? Ce l-ar fi putut determina sa lanseze pe piata o fundatie cu acest obiectiv si cu acest nume? Intamplarea face ca, la randul meu, sunt destul de bine informat asupra acestui subiect. Se stie ca am fost un apropiat al regretatului Dinu Patriciu. In schimb, preocuparile acestuia privind exploatarea resurselor Marii Negre sunt mai putin cunoscute publicului larg. Dinu Patriciu a initiat ample prospectiuni in subsolul Marii Negre, care le exced pe cele vizand exploatarea zacamintelor de petrol si gaze. Fara a intra in prea multe detalii, voi preciza ca Marea Neagra este extrem de bogata in hidrogen sulfurat, o importanta resursa energetica, in apa grea, care poate fi extrasa de la mare adancime, dar, mai ales, intr-o mare varietate de metale rare si extrem de pretioase, care se gasesc in stratul de circa un metru de pulberi depuse pe fund. Aceste pulberi contin, fireste, nu numai metale rare, ci si hidrocarburi. Pulberile pot fi aduse la suprafata cu ajutorul unor roboti de mare adancime, care indeplinesc rolul de aspiratoare. Prototipurile acestor roboti au fost si ele experimentate, Dinu Patriciu facand in acest sens investitii mari. El a creat o societate in acest scop, care urma sa stranga investitii de circa 30 de miliarde, pentru ca, in final, profitul sa fie de aproape 100 de miliarde de dolari. Am avut posibilitatea sa imi arunc o privire asupra studiilor facute in acest sens. Ele erau, pe cat de serioase, pe atat de sofisticate. Ce relevanta au acest informatii in ceea ce-l priveste pe Victor Ponta?

Vezi şi: 10 morţi şi zeci de răniţi la Istanbul (OFICIAL). ATENŢIE: Imagini şocante

Resursele uriase ale Marii Negre, indiferent care este etnitatea care dirijeaza valorificarea lor, nu pot fi accesate decat prin cooperarea autoritatilor statale. Ori, in calitatea sa de premier, fireste, Victor Ponta a fost o persoana bine informata asupra acestui aspect. O fundatie a Marii Negre, grefata pe acest proiect economic de mare anvergura, care, inevitabil, prinde contur, o fundatie creata intr-unul din statele importante ale Marii Negre, cum este Romania, si avand in frunte un fost premier, cu intreaga sa expertiza si cu tot sistemul sau relational, are, in principiu, toate sansele sa se concretizeze intr-un succes. Un succes care, evident, este si de natura financiara. Si care poate sa consolideze, in plan intern si extern, imaginea initiatorului acestui proiect. O buna platforma care sa-i asigure lui Victor Ponta, nu acum, ci mai tarziu, in cativa ani, o rampa de relansare in politica la varf.

De aceea, eu ma incapatanez sa nu creditez acele scenarii care ne spun ca Black Sea Regional Project are un rol de magnet politic, urmarind sa adune in jurul lui Victor Ponta un mare numar de adepti ai sai din PSD, slabind pozitiile lui Dragnea si asigurandu-i fostului presedinte al socialistilor o relansare rapida", a încheiat SRS.

Vezi şi: Politolog despre cine ar putea fi in spatele atacului din Turcia

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.