Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorina Matei: 'Parchetul General s-a făcut de râs' cu anchetarea alegerilor din 2009

sorina matei

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat că Parchetul a deschis un dosar penal în cazul alegerilor prezidenţiale din 2009, gest care blochează parţial comisia de anchetă anunţată de PSD în Parlament. Gestul procurorilor este, de fapt, o mare gafă, afirmă jurnalista Sorina Matei, pentru că faptele invocate ar fi deja prescrise.

Vezi şi: Grindeanu a numit un anti-pesedist convins într-o funcție cheie: Cum 'înjura' PSD în martie/ FOTO

"Parchetul General s-a făcut de râs. În speţa “alegeri prezidenţiale din 2009”, presupusele fapte penale sunt prescrise şi nu se poate începe urmărirea penală", scrie jurnalista pe Facebook.

"Procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi Parchetul General au anunţat luni că au deschis un dosar penal în cazul alegerilor prezidenţiale din 2009, în care fac cercetări “in rem”/ pe faptă sub “aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi de falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale”.

Cum faptele presupus a fi săvârşite sunt pe vechiul Cod şi totuşi alegerile prezidenţiale s-au desfăşurat în anul 2009, nu trebuie să facem decât un calcul matematic: abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor s-a prescris în 2014 pentru că prescripţia pe această formă de abuz intervine la 5 ani, iar falsul are termen de prescripţie a răspunderii penale tot de 5 ani. Aşadar şi infracţiunea de “falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale” s-a prescris tot în 2014. Ca atare, potrivit legii, având în vedere că infracţiunile reţinute de Parchetul General s-au prescris, nici măcar nu se poate începe urmărirea penală. Iar dacă se începe, e motiv de sancţiune disciplinară", mai scrie Sorina Matei.

Vezi şi: Fostul disident Dorin Tudoran, solicitare pentru Iohannis: Să le retragă decoraţiile!

Jurnalista afirmă că a solicitat Parchetului să-i comunice câteva informaţii despre anchetă, iar procurorii au refuzat.

"Având în vedere că a fost greu de crezut că Parchetul General şi însuşi procurorul general pot face o asemenea gafă, am întrebat Parchetul General în cazul abuzului în serviciu şi în cazul falsificării de documente şi evidenţe electorale- având în vedere că au anunţat că au început cercetări in rem, în ce constă în viziunea dânşilor explicit infracţiunile presupus a fi săvârşite, care sunt încadrările juridice reţinute şi care este data la care s-au săvărşit prezumatele fapte penale.

Astăzi, Parchetul General a comunicat că nici măcar nu poate preciza aceste lucruri simple- care sunt faptele penale şi încadrările reţinute deşi au fost anunţate şi s-au început cercetări in rem/ pe faptă, pentru că “publicitatea acestora ar putea periclita bunul mers al anchetei”. Care anchetă? Pe care fapte? - nu se ştie, pentru că faptele penale comunicate deja sunt prescrise şi nu se poate începe nici măcar umărirea penală în acest caz", mai spune Sorina Matei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.