Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorina Pintea: Ministerul Sănătății pune în dezbatere un proiect de Ordin pentru refacerea stocurilor de medicamente pentru cronici

stiripesurse.ro
Sorina Pintea

Ministrul Sorina Pintea a anunțat că începând de vineri, pe site-ul Ministerului Sănătății va fi pus în dezbatere publică un proiect de Ordin „vital” pentru reglarea și refacerea stocurilor de medicamente necesare pacienților cu afecțiuni cronice, potrivit Mediafax.

„Vom pune în dezbatere publică începând de astăzi (vineri, n.r) un proiect de Ordin vital, dacă îl putem numi așa, pentru a putea regla piața și reface stocurile de medicamente vitale necesare pacienților noștri cu afecțiuni cronice. Este vorba de proiectul de ordin pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile internaționale și codurile anatomice terapeutice chimice corespunzătoare medicamentelor care beneficiază asigurații în sistemul de asigurări sociale de sănătate și a unei măsuri pentru asigurarea acestora pe piața din România”, a spus ministrul.

Sorina Pintea mai precizează că documentul reglementează măsura de suspendare pentru o perioadă de 6 luni, respectiv până în 31 martie 2020, a distribuției în afara teritoriului României „pentru un număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare”.

„Este vorba de 125 de citostatice și 47 de imunosupresoare și imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice și a celor transplantați”, a adăugat Pintea.

Ministrul Sănătății a precizat faptul că decizia inistuției a fost luată ca urmare a notificării venite din partea specialiștilor din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului, instituția cu atribuții în monitorizarea și supravegherea pieței medicamentului „care a primit o serie de sesizări din partea pacienților și specialiștilor privind lipsa acestor medicamente, necesare tratamentului pacienților cu cancer sau a celor care au făcut transplant”.

Citește și: ACUZAȚII GRAVE - Zeci de pacienți fără discernământ ar fi fost folosiți drept cobai într-un studiu

„Ca ministru nu pot să ignor semnalele și trebuie să folosesc toate pârghiile pe care le am. Nu putem să stăm să ne uităm cum pacienții sunt lipsiți de aceste medicamente și sunt trimiși în străinătate să le cumpere la un preț dublu sau triplu”, spune aceasta.

„În această perioadă, am identificat 12 medicamente citostatice care au risc mare de discontinuitate și pentru care am semnat deja autorizația de nevoi speciale. Pentru a putea pune în aplicare acest Ordin vom respecta toți pașii și procedurile interne și internaționale și vom notifica Comisia Europeană și vom argumenta”, completează ministrul.

Sorina Pintea a menționat și faptul că, potrivit legislației în vigoare, deținătorii de autorizații de punere pe piață dar și distribuitorii și furnizorii lor „au obligația publică de a asigura cu prioritate nevoile pacienților interni”.

Ministrul Sănătății a invocat în același context problema taxei clawback și problema prețului minim: „Aceste lucruri trebui luate în concordanță cu ceea ce se întâmplă pe teritoriul României. Îi asigur pe toți de colaborarea noastră, dar insist asupra faptului că, în calitate de ministru, în momentul în care avem semnalate probleme de genul acesta, trebuie să le rezolv și să folosesc toate pârghiile pe care le am la îndemână”, a mai spus ministrul.

În cazul în care nu se vor lua măsuri urgente, în următoarele 2 luni riscul de continuitate este pentru aproximativ 47 de citostatice, în timp ce, în 3 luni, pentru 65, spune Pintea

„Acest lucru nu putem permite să se întâmple. Am pus acest ordin în dezbatere publică tocmai pentru a putea discuta, pentru a putea găsi soluții, dar decizia noastră este luată, vom cere așa cum am precizat suspendarea exportului pe o perioadă limitată de timp”, a adăugat ministrul.

Sorina Pintea a precizat faptul că atâta timp cât acest Ordin va fi în dezbatere publică, exportul va fi permis. Întrebată care e motivul pentru care proiectul a fost pus în dezbatere publică, în condițiile în care problema lipsei unui număr mare de citostatice este una cunoscută, ministrul a invocat respectarea procedurilor legale.

„Trebuie să urmăm procedurile legale și va avea un termen limită minim, pentru ceea ce există risc de discontinuitate și deja în anumite zone nu se găsesc. Am semnat deja autorizațiile de nevoi speciale și medicamentele vor intra în țară, sunt 12 produse”, spune ministrul.

Printre soluțiile pe care ministerul le are în vedere în sensul reducerii acestor discontinuități, Sorina Pintea a invocat rezolvarea problemei taxei clawback și a limitei de preț pentru medicamente.

„Vom urgenta discuțiile privitoare la taxa de clawback. Noi am ajuns la o soluție, dar asta trebuie acceptată de industria Farma și de Big Farma și de APMGR. În acest moment taxa de clawback este de 25%, este foarte mare. Categoric influentează. De aceea, asta va fi prima măsură pe care o vom lua de urgență. Apoi rediscutarea acestei limite de preț. Prețul de referință generic, care de multe ori este mai mic decât cel mai mic preț din cele 12 țări” , a conchis ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.