Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soţia cecenului acuzat de complotul ce viza asasinarea lui Vladimir Putin a fost împuşcată mortal lângă Kiev

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Soţia ucraineancă a unui cecen acuzat de Rusia că a complotat pentru uciderea preşedintelui Vladimir Putin a fost împuşcată mortal, luni, în afara Kievului, într-un atac în care a fost rănit şi soţul său, au precizat oficiali din ministerul ucrainean de Interne, citaţi de Reuters. Amina Okuieva şi Adam Osmaiev se aflau într-o maşină când asupra lor s-a tras din tufişurile de lângă o cale ferată de la periferia capitalei ucrainene, au arătat, în postări separate pe Facebook, consilierii din ministerul de Interne, Anton Geraşcenko şi Zorian Şkiriak.

Atacul a avut loc la puţin timp după ce joi, într-o explozie a unui vehicul în Kiev, au fost ucişi doi oameni şi alţi trei răniţi, inclusiv Ihor Mosiciuc, un membru al Partidului Radical de opoziţie. Okuieva a avut legături cu Mosiciuc, în trecut ea colaborând cu acesta dintr-o poziţie de consilier. "În urma rănilor pe care le-a suferit, Amina a murit. Adam Osmaiev a fost rănit, dar va trăi. Tocmai am vorbit cu el la telefon", a spus Geraşcenko. Incidentul de luni este a doua tentativă din acest an de a-l suprima pe Osmaiev, originar din Cecenia. În iunie, el a supravieţuit atacului unui bărbat, care a fost împuşcat şi rănit de Okuieva.

Geraşcenko şi Şkiriak nu au sugerat un motiv pentru ultimul incident. Pe 3 iunie în acest an, poliţia din capitala Ucrainei, citată de AFP, a făcut cunoscut că Adam Osmaiev, 36 de ani, a fost împuşcat în piept şi a fost internat în stare stabilă. Potrivit forţelor de ordine, Adam Osmaiev şi soţia sa, Amina Okuieva, au mers în centrul oraşului Kiev pentru a acorda un interviu unui bărbat care s-a prezentat ca ziarist francez angajat al cotidianului Le Monde.

El ar fi spus că se numeşte Alex Werner (sau Verner), potrivit anchetatorilor ucraineni citaţi de Le Monde. Publicaţia a precizat că nu are angajat "niciun Alex Werner (sau Verner)" şi a condamnat "ferm orice uzurpare a identităţii jurnaliştilor săi sau a numelui său, indiferent de scop". După ce grupul a urcat într-o maşină, individul a scos un pistol şi a deschis focul asupra lui Adam Osmaiev. Soţia comandantului cecen a ripostat cu propria armă, rănindu-l pe agresor. Acesta a fost, de asemenea, internat în spital.

Poliţia a informat că atacatorul avea un paşaport ucrainean pe numele Aleksandr Dakar. Această tentativă de asasinat a fost "pregătită înainte de un ucigaş care a fost trimis în Ucraina de serviciile speciale ruse", a scris pe Facebook Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului de interne. Adam Osmaiev a petrecut câţiva ani într-o închisoare din Ucraina după ce a fost acuzat în 2012 că a vrut să îl asasineze pe Vladimir Putin. Al doilea suspect, cetăţeanul kazah Ilia Pianzin,a fost extrădat în Rusia şi condamnat la zece ani de închisoare.

Osmaiev a fost arestat la Odesa, în sudul Ucrainei, şi şi-a recunoscut vina, înainte de a îşi retrage declaraţiile care i-ar fi fost smulse sub tortură, după cum a afirmat. El a stat închis aproape trei ani, dar a fost condamnat numai pentru deţinere ilegală de explozivi, fără să fie extrădat în Rusia, conform Agerpres. Pus în libertate la scurt timp după mişcarea proeuropeană de la Kiev din 2014, Adam Osmaiev s-a alăturat ulterior unui batalion de voluntari care luptă împotriva insurecţiei separatiste proruse din estul ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.