Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soția președintelui Irlandei, în centrul unui scandal, după ce a cerut negocieri de pace între Rusia și Ucraina

presedinte irlanda higgins

Soția președintelui irlandez Michael Higgins a fost criticată în țară și în străinătate după ce a publicat o scrisoare despre necesitatea unor discuții de pace între Moscova și Kiev. Potrivit cotidianului The Irish Times, președintele se află sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a-și clarifica poziția față de conflictul ucrainean, distanțându-se de declarațiile soției sale.

The Irish Times notează că șeful statului, care nu are aproape nicio putere reală într-o republică parlamentară, refuză deocamdată să comenteze și nu a abordat subiectul scrisorii scandaloase în timpul unui discurs public de duminică.

Publicația îl citează pe Willy O'Dea, deputat al coaliției de guvernământ Fianna Foyle, care a declarat că președintele ar trebui să clarifice imediat problema, deoarece "tăcerea sa implică faptul că este de aceeași părere".

Apeluri similare au fost lansate și de membri ai camerei superioare a Parlamentului irlandez, reprezentând Fianna Foyle și Fine Gael, care face parte, de asemenea, din coaliția de guvernare. Ziarul subliniază că unul dintre deputații din Rada Supremă a Ucrainei a criticat deja cuplul prezidențial.

Scrisoare controversată

Scrisoarea lui Sabine Higgins a fost publicată în The Irish Times la 27 iulie și a fost preluată și pe site-ul președintelui Irlandei, de pe care textul a fost ulterior eliminat, ceea ce a ridicat întrebări și pentru liderul irlandez, care este cel mai popular politician al țării. Soția președintelui, în vârstă de 81 de ani, a comentat un editorial al ziarului despre o posibilă escaladare a situației din Ucraina și despre necesitatea de a sprijini Kievul. Ea și-a exprimat dezamăgirea că echipa de redacție nu a menționat necesitatea unei soluționări pașnice a conflictului și a cerut încetarea vărsării de sânge.

"Până când lumea nu îi va convinge pe președintele rus Vladimir Putin și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să convină asupra unui armistițiu și să înceapă negocierile, acest război teribil de prelungit va continua. Cum îl poate câștiga cineva?" a scris Higgins. Potrivit acesteia, lumea trebuie să facă o alegere morală și să ceară încetarea războiului cât mai curând posibil, pentru a salva cât mai multe vieți - atât civile, cât și militare.

Ambasadorul Rusiei în Irlanda, Iuri Filatov, într-un interviu acordat publicației The Irish Times, a susținut-o pe prima doamnă, spunând că apelul ei "are sens" și poartă un mesaj clar împotriva războiului. În același timp, el a subliniat că nu ar dori să intervină în afacerile interne ale Irlandei. Declarația diplomatului nu a fost apreciată de politicienii irlandezi. Astfel, John McGahon, membru al Camerei superioare a parlamentului din partea Fine Gael, a declarat că "dacă ambasadorul rus vorbește pozitiv despre poziția ta privind invazia Ucrainei, atunci este clar că este timpul să o reconsideri".

Potrivit criticilor, soția președintelui ar pune responsabilitatea în mod egal pentru ceea ce se întâmplă pe seama Federației Ruse și a Ucrainei și cere Kievului să facă concesii teritoriale. În același timp, în apărarea ei au luat cuvântul europarlamentarii irlandezi Claire Dely și Mick Wallace, care consideră că societatea internațională ar trebui să contribuie la o rezolvare pașnică a conflictului, care este "singura cale" de a pune capăt confruntării.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.