Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SPAIMA Rusiei: SUA și Japonia au testat rachetele pe care le trimit în România

racheta

SUA şi Japonia au finalizat cu succes primul test de zbor pentru noua generaţie a rachetelor SM-3 (Standard Missile 3), denumită SM-3 Block IIA.

Aceste rachete vor fi utilizate şi de bazele terestre ale sistemului balistic american din România şi din Polonia, anunţă un comunicat al bazei americane de la Deveselu (Naval Support Facility Deveselu).

Testarea rachetelor SM-3 Block IIA s-a realizat în perimetrul naval Point Mugu din largul Californiei (Oceanul Pacific).  Purtătorul de cuvânt al Agenţiei de apărare antirachetă a SUA (U.S. Missile Defense Agency), Rick Lehner, a declarat că Statele Unite au cheltuit circa două miliarde de dolari pentru noul tip de rachetă, iar Japonia a contribuit cu un miliard de dolari.

Rachetele SM-3 IIA, construite de compania Raytheon, sunt o variantă de 21 de inch a rachetelor mai vechi, model SM-3. Ambele modele de rachete sunt destinate să fie folosite pe sistemul american Aegis, construit de compania Lockheed Martin, pentru a intercepta rachetele balistice aflate în zbor.

Rachetele SM-3 IIA ar urma să asigure protecţie antirachetă atât statelor NATO, cât şi Japoniei.

În raport cu generaţia anterioară, SM-3, modelul SM-3 IIA are motoare mai puternice, care îi permit să protejeze o suprafaţă mai mare şi să lovească rachetele balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune mai repede decât SM-3.

Testele de acum câteva zile, din largul Californiei, au avut în vedere doar racheta propriu-zisă, fără a fi lansată vreo ţintă şi fără a se comanda vreo interceptare.

Conform estimărilor SUA, în anul 2018 rachetele SM-3 IIA ar putea intra în dotarea navelor de luptă americane integrate în programul Aegis. De asemenea, ele vor intra în dotarea navelor japoneze Kongo, precum şi a bazelor Aegis din România (cea de la Deveselu) şi din Polonia, scrie romanialibera.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.