Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania a examinat planul SUA pentru Venezuela şi solicită negocieri extinse și un climat de incredere pe perioada pandemiei de coronavirus

Telesur
Venezuela

Guvernul spaniol a "examinat cu interes" propunerea SUA pentru o tranziţie democratică în Venezuela, dar insistă asupra sprijinului său pentru o negociere între venezueleni, pentru care solicită un "efort special de unitate, generozitate şi solidaritate", informează EFE preluat de agerpres.

Într-un comunicat de presă dat publicităţii joi, ministerul de externe evidenţiază că Spania a insistat în mod constant asupra necesităţii de reluare a "eforturilor de negociere".

Planul prezentat de SUA într-un articol apărut marţi în publicaţia Wall Street Journal propune crearea unui Consiliu de stat care să servească drept "guvern de tranziţie" şi care să includă reprezentanţi din partea preşedintelui Nicolas Maduro şi a liderului opoziţiei Juan Guaido, precum şi organizarea de "alegeri libere şi corecte".

Comunicatul ministerului de externe de la Madrid indică faptul că "Spania, la fel ca partenerii săi din Uniunea Europeană şi Grupul Internaţional de Contact, susţine o soluţie negociată, condusă de venezueleni, care să permită ieşirea din criză prin organizarea de alegeri prezidenţiale şi legislative cu garanţii democratice depline".

Pentru diplomaţia spaniolă, impactul "potenţial devastator" pe care îl poate avea pandemia COVID-19 asupra situaţiei economice şi sociale deja deteriorate din Venezuela "solicită tuturor actorilor un efort special de unitate, generozitate şi solidaritate".

Din acest motiv, "invită toţi actorii venezueleni şi internaţionali să se angajeze în mod autentic într-o negociere care să permită un răspuns adecvat pandemiei" şi să plaseze Venezuela pe "calea întoarcerii la democraţie şi prosperitate prin intermediul de alegeri cu garanţii".

În plus, Spania "îndeamnă toţi actorii să se abţină de la acţiuni care ar putea eroda încrederea necesară pentru succesul negocierilor", proces pentru care şi-a reiterat disponibilitatea de a acorda sprijin în mod activ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.