Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania/Catalonia: Parchetul cere arestarea comandantului poliţiei (sursă judiciară)

www.irishtimes.com
referendum Catalonia

Parchetul a cerut luni plasarea în arest preventiv a comandantului poliţiei din Catalonia, Josep Lluis Trapero, în cadrul unei anchete pentru rebeliune desfăşurate la Madrid, a anunţat o sursă judiciară, relatează AFP şi Reuters. Judecătoarea însărcinată cu acest dosar i-a convocat pe comandantul poliţiei, pentru a doua oară luni, precum şi pe liderii celor două principale asociaţii separatiste, urmând să decidă la sfârşitul zilei dacă dă curs acestei solicitări.

Trapero este anchetat pentru fapte de rebeliune după ce nu a ordonat să se intervină în sprijinul Gărzii Civile care se afla blocată în clădirea unei instituţii guvernamentale catalane din Barcelona de zeci de mii de protestatari proindependenţă, în septembrie. Un judecător spaniol va decide luni dacă Trapero va fi reţinut fără cauţiune, a declarat purtătorul de cuvânt al Înaltei Curţi. Arestarea la 20 septembrie a 14 înalţi responsabili ai executivului separatist catalan a condus la importante manifestaţii împotriva Gărzii Civile la Barcelona, cofnorm Agerpres.

În total, patru persoane sunt urmărite penal: Josep Luis Trapero, şeful Mossos Esquadra, o altă responsabilă a poliţiei regionale, Teresa Laplana, precum şi Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart, preşedinţi a două asociaţii separatiste - Asociaţia Naţională Catalană (ANC) şi Omnium. La 1 octombrie, în ciuda interdicţiei justiţiei, în Catalonia a avut loc un referendum de autodeterminare. Potrivit datelor guvernului catalan, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus "da" independenţei Cataloniei, însă rata prezenţei la vot a fost de numai 43%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.