Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania elimină 'vizele de aur': lovitură pentru cei mai bogați oameni ai lumii

hlavne.sk
pedro sanchez

Spania face un pas înapoi: prim-ministrul Pedro Sánchez a declarat că guvernul va elimina așa-numitele "vize de aur", care acordă dreptul de ședere străinilor care fac importante investiții imobiliare în țară.

Măsura a fost introdusă în 2013, în urma prăbușirii pieței imobiliare și a crizei monedei euro, în încercarea de a revitaliza sectorul imobiliar.

De fapt, "vizele de aur" au acordat drept de ședere străinilor bogați, care au investit în imobiliare.

Criticii spun, totuși, că sistemul a creat presiuni inflaționiste și servește drept poartă de intrare pentru banii murdari în economie. "Vom lua măsurile necesare pentru a garanta că locuința este un drept și nu doar o activitate speculativă", a declarat Sánchez.

Peste 14.000 de astfel de permise de ședere au fost eliberate între 2013 și 2023, majoritatea pentru cetățeni chinezi și ruși. Printre cei care au investit într-o casă la soare în Spania se numără și cetățenii din Marea Britanie, SUA, Iran și Venezuela.

Este puțin probabil ca eliminarea acestui regim să aibă un impact asupra pieței imobiliare. Potrivit site-ului "Idealista", mai puțin de 0,1% din cele peste patru milioane de locuințe vândute în acea perioadă au fost achiziționate în cadrul regimului.

Portugalia și Italia reevaluează sistemul

Portugalia vecină și-a revizuit recent programul privind "vizele de aur", excluzând investițiile imobiliare, pentru a înfrunta criza locuințelor.

Comisia Europeană a cerut de multă vreme eliminarea "vizelor de aur", invocând riscuri de securitate și spunând că cetățenia este acordată fără nicio obligație reală pentru beneficiar de a locui în țară.

Din 2017, și Italia oferă un program de "vize de aur": cetățenii din afara UE pot intra și locui pe perioade lungi în țară, în schimbul unor investiții uriașe în Peninsulă.

Programul "Investor Visa for Italy" privește doar persoanele fizice: prevede eliberarea unui permis de ședere pe o perioadă de maximum doi ani în schimbul unei investiții de cel puțin 2 milioane de euro în obligațiuni de stat, sau 500.000 de euro într-o societate pe acțiuni italiană, sau 250.000 într-un startup italian inovator, sau 1 milion într-o inițiativă filantropică.

Din 2023, vizele de aur sunt suspendate pentru cetățenii ruși și belaruși.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.