Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania i-a cerut Israelului clarificări cu privire la o dronă oferită Rusiei

israel NATO

Spania a anunţat vineri că a cerut "clarificări" Israelului, după ce ministrul israelian al agriculturii i-a oferit premierului rus Dmitri Medvedev o dronă ce a ar putea conţine tehnologii sensibile fabricate de o întreprindere spaniolă, informează vineri AFP. În timpul vizitei desfăşurate de premierul rus la un centru pentru cercetări agricole din Israel, la începutul lui noiembrie, Uril Ariel i-a oferit lui Medvedev o dronă care i-a atras acestuia atenţia.

Dmitri Medvedev a acceptat cadoul, fabricat de întreprinderea spaniolă Alpha Unmanned Systems, în valoare de 70.000 de euro. Însă, în conformitate cu licenţa sa de exploatare, drona nu putea să-şi schimbe proprietarul şi cu atât mai mult să fie trimisă într-o ţară terţă fără autorizare din partea Madridului. Generozitatea ministrului israelian a suscitat o polemică în Israel, în condiţiile în care, potrivit unor mass-media, drona ar putea conţine tehnologii sensibile. De asemenea, ea a incomodat şi Spania. "Această autorizaţie nu i-a fost cerută guvernului spaniol", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe spaniol, precizând că o "notă verbală" a fost adresată Ambasadei Israelului, pentru a cere "clarificări" Tel Avivului.

Ministerul israelian al Agriculturii a confirmat la mijlocul lui noiembrie că drona a fost oferită premierului rus, dând în acelaşi timp asigurări că acest cadou a fost aprobat de "responsabili profesionali adecvaţi". "Tehnologia cea mai sensibilă este cea optică, camerele", a dat asigurări vineri directorul Alpha Unmanned Systems, furnizorul din Spania, precizând că acestea au fost furnizate de o altă societate, una americană. SUA au cerut la rândul lor, săptămâna trecută, explicaţii Israelului. Investigaţia iniţială a Washingtonului releva că pe acel dispozitiv era montată o cameră de luat vederi ce conţine o tehnologie pentru care Israelul are nevoie de acordul prealabil al SUA în cazul unui export. Dar israelienii susţin că au avut grijă ca, înainte de a preda drona, să-i scoată acea cameră, însă este posibil ca pe aparatul oferit Rusiei să fie montate şi alte componente sensibile. Deocamdată nu se cunoaşte dacă Medvedev a primit drona cu sau fără cameră şi telecomanda sa, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.