Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania îl critică dur pe Donald Trump în legătură cu politica privind Cuba şi Venezuela

Heavy.com
Donald Trump

Ministrul de externe spaniol, Josep Borrell, a criticat dur miercuri administraţia lui Donald Trump, acuzată de ''abuz de putere'' pentru că a activat complet Legea Helms-Burton privind Cuba şi că se joacă de-a ''cowboy-ul'' cu Venezuela, relatează AFP potrivit Agerpres

Activarea Legii Helms-Burton ''este o dovadă în plus a unei lipse de cooperare din partea administraţiei americane şi a adoptării de măsuri extrateritoriale care, în opinia noastră, reprezintă un abuz de putere faţă de care noi ne opunem'', a declarat Borrell la televiziunea publică spaniolă.

Capitolul al III-lea din Legea Helms-Burton, pe care administraţia Trump a decis să-l activeze, le permite exilaţilor cubanezi să dea în judecată la tribunale federale americane întreprinderile care au realizat câştiguri graţie unor societăţi naţionalizate după victoria revoluţiei din 1959. Dispoziţia respectivă a fost sistematic suspendată, de la adoptarea sa în 1996, de către preşedinţii americani pentru a nu-i afecta pe aliaţii internaţionali ai SUA.

''Aceasta va deschide o bătălie juridică, vom merge la OMC'' (Organizaţia Mondială a Comerţului), a afirmat Borrell, în timp ce decizia administraţiei Trump ameninţă îndeosebi interesele Uniunii Europene (UE), cu Spania în frunte.

Borrell a criticat de asemenea poziţia faţă de Venezuela a administraţiei Trump, care nu exclude opţiunea militară în Venezuela pentru înlăturarea lui Nicolas Maduro de la putere.

''Grupul de contact (privind Venezuela, format din ţări europene şi latinoamericane), din care noi facem parte, nu este pe aceeaşi lungime de undă cu administraţia americană, ce este ca un cowboy al Occidentului care spune 'Uită-te la mine, am de gând să trag''', a spus Borrell.

''Nu vrem mai ales ca cineva să tragă. Dimpotrivă, facem apel la o soluţie paşnică, negociată şi democratică'', a adăugat el, calificând revolta ratată de săptămâna trecută a opozantului venezuelean Juan Guaido drept ''o tentativă de lovitură de stat militară''.

Ca SUA şi alte circa cincizeci de ţări, Spania îl recunoaşte pe Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei.

''Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. O parte a armatei a încercat să înlăture guvernul. Aceasta se numeşte lovitură de stat militară'', a insistat Borrell.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.