DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Spania încheie procedura de deficit excesiv

facebook.com
lobby bani

Consiliul a încheiat vineri procedura aplicabilă deficitelor excesive pentru Spania, confirmând astfel faptul că această țară și-a redus deficitul sub valoarea de referință a UE de 3% din PIB.

Astfel, Consiliul a abrogat decizia sa din aprilie 2009 privind existența unui deficit excesiv în Spania. În consecință, niciun stat membru nu mai face obiectul unei proceduri de deficit excesiv. În perioada 2010-11, în momentul culminant al crizei monedei euro, au fost deschise proceduri pentru 24 de state membre.

Citește și: Călin Popescu Tăriceanu, DEZLĂNȚUIT total la adresa lui Klaus Iohannis: 'România are la Cotroceni un trântor solemn, un politician - creație de laborator'

În conformitate cu articolul 126 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), statele membre trebuie să evite deficitele publice excesive. Procedura se utilizează pentru a sprijini revenirea la poziții bugetare solide.

După încheierea procedurii aplicabile deficitelor excesive, statele membre vizate fac obiectul componentei preventive a cadrului de reglementare fiscală al UE, Pactul de stabilitate și de creștere.

Nivelul deficitului public al Spaniei a atins 2,5% din PIB în 2018, scăzând de la 3,1% din PIB în 2017. Previziunile economice ale Comisiei din primăvara anului 2018 preconizează un deficit de 2,3% din PIB în 2019 și de 2,0% din PIB în 2020, acesta rămânând astfel, pe perioada analizată în previziuni, sub valoarea de referință a UE de 3% din PIB.

Soldul structural, care reprezintă soldul public ajustat în funcție de ciclul economic și fără măsurile cu caracter excepțional și alte măsuri temporare, s-a îmbunătățit cu 0,4% din PIB în ultimii trei ani.

Ponderea datoriei publice brute în PIB a scăzut la 97,1% în 2018 față de 98,1% în 2017, în principal datorită efectelor de reducere a datoriei ale creșterii reale și ale inflației, în timp ce soldul primar este aproape de zero. Conform previziunilor Comisiei din primăvara anului 2019, ponderea datoriei va scădea la 96,3% din PIB în 2019 și respectiv la 95,7% în 2020.

Spania a făcut obiectul unei proceduri aplicabile deficitelor excesive începând din februarie 2009, când Consiliul a solicitat corectarea deficitului acesteia până în 2012.

Acest termen a fost prelungit de patru ori. Primele trei termene din decembrie 2009, iulie 2012 și iunie 2013 au fost amânate până în 2013, 2014 și, respectiv, 2016, având în vedere consecințele nefavorabile majore pentru finanțele publice ale unor evenimente economice negative neprevăzute. În iulie 2016, Consiliul a remarcat lipsa unor măsuri eficace întreprinse pentru a remedia situația unui deficit excesiv și a stabilit un nou termen pentru corectare până în 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.