Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania îndeamnă importatorii de gaz natural lichefiat să se diversifice departe de aprovizionarea cu Rusia

panorama.ro
gaze lichefiate GNL

Spania, cel mai mare cumpărător european de gaze naturale lichefiate din Rusia, îndeamnă importatorii să nu semneze noi contracte cu Moscova, deoarece încearcă să reducă legăturile în urma invaziei Ucrainei, anunță bnnbloomberg.ca.

Importatorii de GNL din Spania au primit o scrisoare de la guvern prin care recomandă companiilor să nu se înscrie la noi achiziții din Rusia, potrivit unor persoane care au cunoștințe în domeniu. Cererea guvernului spaniol nu este obligatorie, deoarece nu există sancțiuni în vigoare și se referă doar la semnarea de noi contracte, potrivit oamenilor care au refuzat să fie numiți pentru că problema este privată.

Naturgy Energy Group SA, Repsol SA și TotalEnergies SE, Pavilion Energy, Enagás SA, Met Energy, Enet Energy, Energias de Portugal SA, Compañía Española de Petroleos SA și BP Gas & Power Iberia au primit o scrisoare pe 14 martie de către vicepremierul Teresa Ribera, care se ocupă de politica energetică a Spaniei.

Scrisoarea, văzută de Bloomberg News, nu menționează în mod explicit contractele spot, ci face o pledoarie generală pentru "intensificarea diversificării aprovizionării cu gaze naturale lichefiate și fără cele din Rusia".

Fluxurile de gaz gazoduct ale Europei din Rusia au scăzut la minime istorice de la invadarea Ucrainei de către Kremlin anul trecut. Pentru a compensa deficitul, transporturile de GNL din întreaga lume au crescut – inclusiv din Rusia – și nu fac obiectul niciunei sancțiuni a UE. Cu toate acestea, Marea Britanie și țările baltice au oprit deja achizițiile rusești de GNL. Spania aproape a dublat importurile de GNL rusesc de la izbucnirea războiului din Ucraina anul trecut, subliniind cât de dependentă este Europa încă de Moscova.

Șeful uniunii europene în domeniul energiei, Kadri Simson, a cerut la începutul acestei luni ca aceste transporturi să fie oprite, afirmând că companiile nu ar trebui să reînnoiască contractele pe termen lung odată ce cele actuale se încheie. Nu a anunțat nicio măsură concretă.

Spania este cel mai mare cumpărător de GNL rusesc din UE până în acest an

Țara a fost forțată să caute achiziții suplimentare anul trecut, după ce livrările de la furnizorul de gaze algerian de lungă durată au scăzut în urma unui conflict diplomatic între cele două națiuni.

Spania primește doar gaz rusesc ca GNL, deoarece utilitatea sa Naturgy Energy Group SA deține un contract pe 20 de ani pentru achiziționarea combustibilului de la Yamal LNG în Arctica până în 2038. Compania a refuzat să comenteze.

În ianuarie, guvernul german a declarat că vrea să reducă importurile de gaz natural lichefiat rusesc, fără a fi specific modul în care va face acest lucru. Până în prezent, UE nu a mai discutat despre nicio interdicție la nivel regional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.