Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania neagă că ar fi spionat în mod ilegal liderii separatişti catalani: 'Guvernul nu are nimic de ascuns'

Fox News
Catalonia

Guvernul Spaniei dezminte, marţi, acuzaţiile potrivit cărora ar fi spionat ilegal liderii separatişti catalani, însă nu a precizat dacă a întreprins vreo acţiune de supraveghere electronică aprobată de instanţă, după ce nişte activişti pentru drepturile omului au constatat că zeci de telefoane ale separatiştilor au fost accesate, relatează Reuters.

”Guvernul nu are nimic de ascuns”, a declarat purtătorul de cuvânt Isabel Rodriguez adăugând că guvernul de la Madrid va coopera pe deplin cu orice investigaţie asupra acuzaţiilor, conform news.ro.

”Spania este un stat democratic cu stat de drept deplin şi orice îngrădire a drepturilor fundamentale necesită o ordonanţă sau un ordin judecătoresc”, a mai spus ea.

Citizen Lab a precizat că nu poate atribui direct operaţiunile de spionaj, dar că dovezile circumstanţiale au indicat că autorităţile spaniole ar fi responsabile.

Întrebată dacă Spania a supravegheat vreodată electronic în mod legal liderii catalani sau dacă Madridul a avut acces la Pegasus, care poate fi folosit pentru a accesa de la distanţă iPhone-urile, Rodriguez a refuzat să răspundă direct.

”Există subiecte care, deoarece că implică securitatea naţională, sunt protejate de lege şi sunt subiecte secrete şi clasificate despre care nu pot vorbi”, a mai afirmat Rodriguez.

Citizen Lab este cunoscut ca unul dintre cele mai importante grupuri de cercetare privind spyware-ul din industria securităţii cibernetice.

Grupul a început ancheta spaniolă în 2020, după ce cercetătorii care lucrează cu aplicaţia WhatsApp au avertizat mai mulţi parlamentari catalani, inclusiv pe fostul preşedinte al Parlamentului catalan, Roger Torrent, că telefoanele lor au fost sparte.

La acel moment, o instanţă din Barcelona a deschis o anchetă după ce Torrent şi un alt membru al Parlamentului au deschis un proces împotriva guvernului spaniol.

Cotidianul spaniol El Pais a relatat că ancheta este blocată de peste un an, în timp ce instanţa aşteaptă un răspuns din partea guvernului israelian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.