Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania: Premierul Mariano Rajoy susţine că nu are nicio responsabilitate în cazurile de corupţie ce implică Partidul Popular

AFP
Mariano Rajoy

Premierul conservator spaniol, Mariano Rajoy, le-a sugerat miercuri deputaţilor să pună pe masă o moţiune de cenzură împotriva guvernului său, provocare pe care el a lansat-o în faţa parlamentului, unde s-a lăsat greu convins să vină pentru a răspunde unor întrebări despre scandalurile de corupţie în care sunt implicaţi responsabili ai formaţiunii sale, Partidul Popular (PP), formaţiune suspectată de asemenea că a beneficiat de finanţări ilegale, transmit agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

În timpul dialogului tensionat cu parlamentarii, Rajoy a încercat să susţină că este un politician care a luptat constant împotriva corupţiei, prin adoptarea a numeroase reforme legale la acest capitol, şi a evitat să dea răspunsuri concrete, el invocând faptul că a vorbit deja de 52 de ori în plenul parlamentului pe această temă. 

Rajoy a evitat chiar să pronunţe cuvântul 'Gurtel', numele dat procesului în care el a fost citat ca martor. Conform acuzării, membrii reţelei Gurtel, conduse de omul de afaceri Francisco Correa, ofereau mită şi diverse cadouri funcţionarilor şi politicienilor pentru ca aceştia să acorde contracte unor anumite societăţi. 

'Sunteţi un premier suspectat', i-a răspuns miercuri purtătoarea de cuvânt a Partidului Socialist (PSOE), Margarita Robles, în timp ce liderul formaţiunii Podemos, Pablo Iglesias, l-a acuzat că a minţit în declaraţia dată în faţa instanţei în calitate de martor, în care el a susţinut că nu a ştiut nimic despre presupusele fapte de corupţie ale colegilor săi de partid. 

Rajoy, care conduce un guvern minoritar fragil, a acceptat să se prezinte în faţa parlamentului abia după ce PSOE şi Podemos au reuşit să ralieze şi alte forţe politice în demersul de a-l chema la o sesiune specială a legislativului pentru a da explicaţii, el temându-se probabil că, dacă nu dă curs cererii, s-ar putea confrunta cu o moţiune de cenzură, deşi le-a lansat declarativ o astfel de provocare deputaţilor. 

Numeroasele scandaluri de corupţie care au afectat Partidul Popular spaniol au contribuit la pierderea majorităţii absolute de către această formaţiune la alegerile din anul 2015, iar cele două rânduri de alegeri anticipate ce au urmat nu au permis nici ele constituirea unei majorităţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.