Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania răspunde cu aceeași monedă: L-a declarat 'persona non grata' pe ambasadorul venezuelean

radioromanul.es
proteste venezuela

Guvernul spaniol l-a declarat 'persona non grata' pe ambasadorul Venezuelei la Madrid, Mario Isea, ca ripostă la decizia luată joi de autorităţile de la Caracas de a-l expulza pe ambasadorul Spaniei, relatează AFP.

'Guvernul răspunde într-o manieră proporţională şi din această cauză a decis - în aplicarea strictă a principiului reciprocităţii - să-l declare persona non grata pe ambasadorul Venezuelei în Spania', a declarat purtătorul de cuvânt Inigo Mendez de Vigo, în finalul unei reuniuni a guvernului de la Madrid, scrie agerpres.ro.

Citește și: Surpriză de proporții! Ce cântăreți au câștigat cei mai mulți bani în 2017? Fuego egalul lui Smiley

Ambasadorul Mario Isea a fost rechemat încă de miercuri - pentru consultări - de către guvernul venezuelean şi 'nu este în Spania', a subliniat acelaşi purtător de cuvânt.

Spania are relaţii tensionate cu Venezuela de la sosirea la putere în 1999 a lui Hugo Chavez, decedat în 2013. Aceste relaţii au rămas extrem de dificile de atunci între guvernul spaniol al conservatorului Mariano Rajoy şi administraţia preşedintelui socialist venezuelean Nicolas Maduro.

Citește și: Fostul sponsor al Simonei Halep, Adidas, reacția după meciul pierdut la Australian Open

Tensiunile s-au adâncit după ce Uniunea Europeană a adoptat luni sancţiuni împotriva a şapte înalţi funcţionari venezueleni, între care nr.2 al regimului 'chavist' Diosdado Cabello, ministrul de interne Nestor Reverol şi preşedintele Consiliului naţional electoral, Tibisay Lucena.

Venezuela a acuzat practic Spania că a determinat UE să adopte aceste sancţiuni.

Citește și: INCREDIBIL! Unde lucra bărbatul care și-a înjunghiat fosta soție într-o grădiniță

Marţi, preşedintele Maduro l-a atacat direct pe Mariano Rajoy, acuzându-l că este 'rasist', 'colonialist' şi conduce 'cel mai corupt guvern din istoria Spaniei'.

A doua zi, Rajoy a replicat că 'nu-i pasă' de aceste atacuri şi a asigurat că sancţiunile sunt 'bine meritate' în faţa 'deciziilor brutale' şi a "concepţiei de democraţie în stilul lui Maduro'.

Citește și: Carla’s Dreams a creat un scandal monstru într-un oraș important din România! Suma uriașă pe care a cerut-o pentru un concert

În aceeaşi zi, Venezuela şi-a rechemat ambasadorul, invocând 'agresiunea impregnată de ingerinţă şi colonialismul Regatului Spaniei' faţă de Republica Bolivariană a Venezuelei.

Această criză intervine în timp ce Venezuela se pregăteşte de alegeri prezidenţiale anticipate prevăzute să aibă loc la 30 aprilie cel mai târziu.

Citește și: Fost candidat la prezidențialele României cere 6,5 milioane de dolari! Despre cine este vorba și care este motivul pentru care cere atât de mulți bani

Masa Unităţii Democratice (MUD), ce reuneşte principalele trei partide de opoziţie din Venezuela, a fost exclusă joi de Curtea Supremă de Justiţie de la aceste alegeri prezidenţiale, deschizând astfel calea realegerii lui Nicolas Maduro.

Această ţară producătoare de petrol traversează o gravă criză politică, după demonstraţii violente împotriva preşedintelui Maduro soldate cu 125 de morţi din aprilie până în iulie, care se suprapune unei crize economice severe, Fondul Monetar Internaţionale (FMI) prognozând o scădere cu 15% a PIB-ului pentru 2018 şi o inflaţie de până la 13.000%.

Citește și: Mare atenție! Cum fentează dezvoltatorii imobiliari legea prin programul Prima Casă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.