Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania se aşteaptă la recorduri de temperatură

realitatea.md
canicula

Valul de căldură excepţional de timpuriu care a lovit Spania în această săptămână va atinge punctul culminant joi şi vineri, când sunt aşteptate recorduri de temperatură pentru luna aprilie, în special în sudul ţării, informează AFP.

"Este foarte probabil ca vârful acestui episod să fie atins joi şi vineri", a precizat agenţia spaniolă de meteorologie (Aemet), potrivit căreia "numeroase recorduri de temperatură" au fost deja doborâte miercuri.

"Masa de aer foarte cald şi uscat venită dinspre nordul Africii", care provoacă acest val de căldură, a determinat de la începutul săptămânii o creştere a temperaturilor până la "niveluri asemănătoare cu cele de vară şi excepţional de ridicate pentru această perioadă a anului", a adăugat agenţia spaniolă.

Astfel, joi, temperaturile ar putea urca până la 32-34 de grade Celsius în sudul ţării şi chiar până la 37 de grade în valea fluviului Guadalquivir, potrivit Aemet, care şi-a revizuit în scădere prognoza după ce la începutul săptămânii evocase valoarea de 40 de grade Celsius, potrivit Agerpres.

Temperaturile au atins sau chiar au depăşit deja miercuri 37 de grade Celsius la trei staţii meteorologice din provinciile Sevilla şi Huelva, în Andaluzia, a precizat Aemet.

Valul de căldură intervine în contextul în care Spania se confruntă cu o primăvară neobişnuit de caldă şi uscată, o situaţie catastrofală pentru agricultură, pilonul economiei spaniole.

Potrivit Coag, principalul sindicat al agricultorilor, 60% din terenurile agricole spaniole sunt în prezent "asfixiate" de lipsa precipitaţiilor.

Confruntat cu această situaţie, Guvernul spaniol a cerut marţi Comisiei Europene să activeze "rezerva de criză" a Politicii Agricole Comune (PAC) pentru a-şi ajuta fermierii şi a anunţat în acelaşi timp facilităţi fiscale.

Spania, o ţară europeană aflată în prima linie a schimbărilor climatice, cu aproape 75% din teritoriul său în curs de deşertificare potrivit ONU, s-a confruntat în 2022 cu cel mai cald an din istoria înregistrărilor sale meteorologice, fiind înregistrate mai multe valuri de căldură începând din luna mai, potrivit Aemet.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.