Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania se confruntă cu primul său val de căldură din această vară

stockandland.com.au
canicula val de caldura vara

Spania se confruntă cu primul său val de căldură din această vară.

Primul val de căldură din această vară din Spania va aduce temperaturi care ar putea depăşi local 44 de grade, în sudul ţării, conform agenţiei naţionale de meteorologie (Aemet), transmite AFP.

Acest "prim val de căldură al verii", care a început duminică, va face ca mercurul din termometre să urce până la 39-40 de grade Celsius, în regiunile Madrid, Extremadura (sud-vest) şi vestul Andaluziei (sud) şi chiar peste 44 de grade Celsius în provinciile andaluze Sevilla şi Cordoba, a avertizat Ruben del Campo, purtătorul de cuvânt al Aemet, conform Agerpres.

Duminică, termometrele au indicat 43,8 grade Celsius în municipalitatea El Granado din provincia Huelva (sud-vest), potrivit Aemet.

Ţară aflată în prima linie a încălzirii globale în Europa, Spania este obişnuită cu temperaturile extreme, cu precădere în sud, însă se confruntă în ultimii ani cu o multiplicare şi o intensificare a valurilor de căldură, potrivit oamenilor de ştiinţă.

"De zece ani, frecvenţa acestor episoade de căldură s-a triplat comparativ cu anii precedenţi. Acest lucru merge mână în mână cu prelungirea duratei verii (meteorologice) cu aproximativ zece zile pe deceniu, începând din anii '80", a subliniat Ruben del Campo.

La sfârşitul lunii aprilie, o masă de aer cald şi uscat din Africa de Nord a condus la înregistrarea unui record absolut de temperatură pentru luna aprilie în Spania continentală, cu 38,8 grade Celsius, o valoare demnă de luna iulie. Acest fenomen "ar fi fost aproape imposibil în absenţa schimbărilor climatice", a demonstrat un studiu publicat, câteva zile mai târziu, de World Weather Attribution (WWA).

Europa a cunoscut un an 2022 cu 2,3 grade Celsius mai călduros comparativ cu valorile de temperatură de la sfârşitul secolului al XIX-lea, a anunţat săptămâna trecută Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), confirmând o supraîncălzire a continentului de două ori mai rapidă faţă de media mondială, ceea ce alimentează valuri de caniculă şi secete excepţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.