Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania sfidează Londra şi asigură că îşi va înfige steagul în Gibraltar

Ministrul de externe spaniol a asigurat miercuri seară că "va înălţa drapelul" spaniol în teritoriul britanic contestat Gibraltar, după prezentarea oficială a unei propuneri de co-suveranitate la Naţiunile Unite, relatează joi AFP, potrivit agerpres.

Jose Manuel Garcia-Margallo i-a răspuns ministrului şef al Gibraltarului, Fabian Picardo, care declarase miercuri: "În niciun caz, Jose! Nu vei pune mâna pe 'Stânca' noastră. Niciodată".

"Nu voi pune mâna, nu! Dar voi înfige steagul (...)", a replicat la televiziunea publică şeful diplomaţiei spaniole, cunoscut pentru francheţea limbajului său.

Citeşte şi: PANICĂ pe Coasta de Est! O minge de foc zgomotoasă a brăzdat cerul - FOTO/VIDEO

Spania a propus oficial marţi la reuniunea Comisiei a IV-a ONU să deschidă negocieri cu Regatul Unit pentru a ajunge la o suveranitate partajată asupra teritoriului cu 30.000 de locuitori, britanic din 1713 şi pe care regatul Spaniei îl revendică.

"Spania a invitat oficial Regatul Unit să deschidă negocieri pentru a ajunge la un acord astfel încât mandatele ce decurg din tratatele Uniunii Europene să poată fi aplicate în continuare în Gibraltar", a declarat ambasadorul spaniol la Naţiunile Unite, Roman Oyarzun, în faţa acestei comisii însărcinate cu probleme de decolonizare.

El a propus apoi o suveranitate partajată ce "ar permite Gibraltarului să rămână în Uniunea Europeană" după Brexit.

Citeşte şi: Rusia se pregăteşte de RĂZBOI NUCLEAR. Peste 40 de milioane de oameni sunt implicaţi în exerciţii

Madridul, a cărui propunere de co-suveranitate a fost deja respinsă în 2002 printr-un vot al locuitorilor din Gibraltar (aproape 99% s-au pronunţat împotrivă), a revenit la acest obiectiv după referendumul din iunie 2016 în care britanicii au votat să părăsească Uniunea Europeană.

"Le rămân două opţiuni: fie britanici în afara Uniunii, fie hispano-britanici în Uniune, cu toate beneficiile", a declarat José Manuel Garcia-Margallo.

Economia înfloritoare a Gibraltarului, care se bazează pe servicii financiare, turism şi jocuri de noroc online, depinde în mare măsură de accesul ei la piaţa unică europeană, notează France Presse.

Singura frontiera terestră dintre Gibraltar şi restul Uniunii Europene este situată în Spania. Ea este traversată zilnic de mulţi muncitori spanioli care lucrează pe Stâncă.

Citeşte şi: Complicii teroriştilor din Paris şi Bruxelles intenţionau să arunce în aer un mare aeroport european

În timpul unei crize diplomatice în 2013, Madridul şi-a întărit controalele la frontieră, provocând blocaje de trafic imense şi obligând Comisia Europeană să intermedieze o înţelegere între Spania şi Marea Britanie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.