Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania susține că mai periculoși decât Rusia sunt islamiștii din Sahel care riscă să ia prin surprindere Europa și cere NATO să se ocupe de ei

The Economist
Algeria Maroc magreb

Guvernul Spaniei a îndemnat, luni, Alianţa Nord-Atlantică să nu neglijeze flancul sudic al organizaţiei prin suplimentarea capabilităţilor militare în Europa Centrală şi de Est şi în Marea Neagră, informează cotidianul Financial Times.

În perspectiva summitului NATO programat în iunie la Madrid, care are scopul modernizării conceptului strategic al Alianţei Nord-Atlantice, ministrul spaniol de Externe, José Manuel Albares, a atras atenţia că există potenţiale ameninţări de securitate şi pe flancul sudic, la fel ca în est. Spania este dependentă de gazele naturale din Algeria şi colaborează cu Marocul pentru limitarea imigraţiei ilegale, iar Madridul este îngrijorat de activităţile grupurilor teroriste islamiste din zona Sahel.

"Zona Mediteranei, Magrebul, Sahelul şi Africa Subsahariană sunt vitale pentru NATO şi pentru Europa. Vorbim despre o abordare de 360 de grade a NATO pentru a răspunde ameninţărilor, dar, în lipsa măsurilor consistente, acesta va fi doar un slogan. NATO trebuie să analizeze ce rol vrea să aibă", afirmă José Manuel Albares într-un interviu acordat FT.

"Terorismul islamist este în activ în Sahel, precum şi toate formele de trafic ilegal: de armament, de persoane, de droguri. Este o zonă extrem de fragilă. Observăm din ce în ce mai multe regimuri militare în Sahel", a subliniat ministrul spaniol de Externe, referindu-se la recentele lovituri de stat din Burkina Faso şi din Mali.

José Manuel Albares cere Alianţei Nord-Atlantice să se implice mai mult în această regiune, prin dialog politic, prin instruirea forţelor militare şi de poliţie, subliniind însă că Spania contribuie la reacţia NATO în criza cu Rusia privind Ucraina. Madridul a trimis o fregată în Marea Neagră, în pofida disensiunilor din coaliţia guvernamentală.

José Manuel Albares a notat că Spania nu va fi afectată din punct de vedere energetic de criza cu Rusia, întrucât importă gaze din Algeria. Însă dependenţa de Algeria este o sursă de preocupare la Madrid, pe fondul tensiunilor dintre Algeria şi Maroc. Algeria a întrerupt relaţiile diplomatice cu Marocul în august 2021, iar o conductă de gaz care tranzita teritoriul marocan spre Spania a fost oprită. José Manuel Albares este încrezător că Spania are garantată aprovizionarea cu gaze din Algeria printr-o conductă directă, chiar dacă are un debit mai mic, sau, în caz de necesitate, prin aducerea de gaz natural lichefiat cu nave. "Aprovizionarea Spaniei cu gaz algerian este garantată total", a subliniat José Manuel Albares, exprimând speranţa că vor fi îmbunătăţite şi relaţiile cu Marocul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.