Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania vrea asigurări cu privire la Gibraltar în acordul Brexitului

Operation World
Gibraltar

Spania nu va susţine proiectul acordului Brexitului încheiat între Londra şi Bruxelles dacă nu obţine asigurări că va putea negocia în mod direct cu Regatul Unit viitorul Gibraltarului, a anunţat luni ministrul spaniol de Externe Josep Borrell, relatează Reuters.

La sosirea sa la Bruxelles, la o reuniune a şefilor diplomaţiilor statelor membre ale Uniunii Europene, Josep Borrell a subliniat că acordul Brexitului este necesar să recunoască fără ambiguitate cazul special pe care-l reprezintă Gibraltarul, un teritoriu britanic din 1973.

”Negocierile între Marea Britanie şi UE au o componentă teritorială care nu include Gibraltarul. Negocierile cu privire la viitorul Gibraltarului sunt negocieri separate”, a subliniat el.

”Acest lucru trebuie să fie spus în mod clar. Atât timp cât nu va fi precizat în acordul retragerii şi în declaraţia politică cu privire la relaţiile viitoare, noi nu vom susţinem (acordul)”, a adăugat şeful diplomaţiei spaniole.

Gibraltarul este, de trei secole, un măr al discordiei între Londra şi Madrid, care acceptă cu reţinere suveranitatea britanică în "peñón".

Micul teritoriu strategic, situat în sudul Spaniei, înspre Africa, urmează să părăsească Uniunea odată cu restul Regatului Unit, la sfârşitul lui martie, în contextul în care populaţia sa a votat în proporţie de 96% împotriva Brexitului, în refrendumul din iunie 2016.

Înainte de acest referendum, Madridul a subliniat că, în cazul unui Brexit, Gibraltarul îşi va pierde accesul pe piaţa unică, mai puţin în cazul în care se găseşte o soluţie provizorie care să aibă la bază o suveranitate împărtăşită cu Spania.

Spania şi-a exprimat satisfacţia, săptămâna trecută, faţă de includerea unui protocol cu privire la Gibraltar în proiectul acordului Brexitului, apreciind că acest lucru este un lucru pozitiv pentru locuitorii ”Rocii”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.