Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina anunță că a spart frontul în regiunea Herson: Rusia neagă și denunță un 'fals' preluat în Occident

Twitter
armata ucraina soldati ucraineni

Forțele Armate ale Ucrainei au anunțat spargerea primei linii de apărare în regiunea Herson. În timpul luptelor prelungite, regimentul 109 al Rusiei și-a retras soldații din pozițiile lor, la fel ca și parașutiștii ruși care au oferit sprijin unităților Republicii Populare Donețk. Informația a fost confirmată de șeful centrului de presă al Forțelor de Apărare „Sud” Natalia Gumenyuk (Ucraina).

Ucraina a început o contraofensivă mult aşteptată în sudul ţării, a anunţat luni comandamentul său militar din sud. "Astăzi am început acţiunile ofensive în diferite direcţii, inclusiv în regiunea Herson", a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului sudic, Natalia Humeniuk, citată de postul public de televiziune ucrainean Suspilne, relatează Mediafax.

Ucraina vorbeşte de două luni despre o contraofensivă planificată în regiunile sale sudice ocupate de Rusia. Humeniuk a declarat că recentele lovituri ale Ucrainei asupra rutelor logistice sudice ale Rusiei au "slăbit fără îndoială inamicul", adăugând că peste 10 depozite de muniţii ruseşti au fost lovite în ultima săptămână. Cu toate acestea, ea a refuzat să dea mai multe detalii. "Orice operaţiune militară are nevoie de linişte", a spus ea, adăugând că forţele ruseşti din sud sunt "destul de puternice" şi au fost construite pe o perioadă lungă de timp.

Potrivit cotidianului Kyiv Post, citat de Sky News, atacurile armatei ucrainene se concentrează asupra poziţiilor ruse din zona oraşului Herson. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Poziția Rusiei

De cealaltă parte, șeful Crimeei, Serghei Aksyonov, califică ofensiva ucraineană pe Frontul de Sud drept „un alt fals al propagandei ucrainene, preluat în Occident".

"Un alt fals al propagandei ucrainene, care a fost preluat cu ușurință în Occident: militanți ucraineni ar fi lansat o ofensivă în direcția sudică. Aceasta este aceeași plantare de informații ca toate cele anterioare, precum și "atacurile" virtuale ale podului Crimeii, pe care trupele de canapele ale regimului de la Kiev le-au efectuat de mai multe ori", a scris Aksyonov luni, pe canalul său de Telegram.

Potrivit acestuia, armata ucraineană suferă "pierderi grave atât în sud, cât și în toate celelalte direcții, dar maeștrii occidentali trebuie să demonstreze activitate".

Context

Informațiile despre ofensiva forțelor armate ale Ucrainei în sudul țării, în special în regiunea Herson, au apărut luni pe canalele pro-ucrainene pe rețelele de socializare.

Atacurile Ucrainei, dacă se vor confirma, au loc în contextul în care o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) se pregăteşte să meargă la Centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.

Kremlinul a cerut luni comunităţii internaţionale să intensifice presiunile asupra Ucrainei pentru a înceta operaţiunile militare în apropierea complexului nuclear. "Toate ţările au obligaţia de a face presiuni asupra părţii ucrainene pentru a înceta să pericliteze continentul european prin bombardarea Centralei Zaporojie şi a zonelor adiacente", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Monde

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.