Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Specialiştii estimează că peste 50% din firmele din turism și sectorul HoReCa vor intra în insolvenţă

insolventa

Activitatea de turism a fost foarte afectată din cauza măsurilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, iar specialiştii estimează că, în perioada următoare, peste 50% din firmele din turism şi sectorul HoReCa vor intra în insolvenţă, se arată într-o analiză a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Prahova privind impactul pandemiei asupra mediului de afaceri din judeţ.

Conform datelor furnizate, vineri, de CCI la solicitarea AGERPRES, pierderile din turism înregistrate în lunile martie - iulie nu se vor recupera până la sfârşitul anului, care va fi un an "compromis", cu rezultate "foarte slabe".

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 99: Alianța PĂCĂNELELOR! S-au întâlnit fătălăii noaptea ca hoții

"În perioada declarării stării de urgenţă, cifra de afaceri a fost zero sau chiar negativă, în condiţiile în care activitatea agenţiilor de turism s-a desfăşurat strict pentru anulări de sejururi, fără noi vânzări - pe de o parte, iar hotelurile şi restaurantele - pe de altă parte, au fost închise. Această situaţie a condus la pierderi foarte mari. Ajutoarele de la stat - şomajul tehnic, alocarea de 41,5 % din salariul de bază al celor care se întorc din şomajul tehnic - au fost utile, însă nu într-atât încât să ajute la recuperarea pierderilor masive din domeniu. În luna iunie 2020, activitatea a început să se desfăşoare timid, cu o modestă creştere a cifrei de afaceri, faţă de nivelul '0' din aprilie - mai 2020, iar în iulie 2020, activitatea oglindită în cifra de afaceri a ajuns abia la jumătate din valoarea celei din iulie 2019. (...) Specialiştii din domeniu estimează că peste 50% din firmele din turism şi sectorul HoReCa vor intra în insolvenţă în septembrie - octombrie 2020. O soluţie salutară ar putea fi granturile - fonduri guvernamentale nerambursabile", precizează sursa citată.

CCI Prahova dispune de aceste date în urma discuţiilor purtate cu firme prahovene reprezentative pentru domeniile lor de activitate.

"Menţionăm că aceste date poate nu sunt complete, dar ele pot da o orientare privind influenţa crizei COVID-19, la momentul actual - sfârşitul lunii iulie 2020 - asupra mediului de afaceri prahovean", se precizează în analiza citată.

În ceea ce priveşte sectorul petrolier, CCI spune că activitatea de rafinare a ţiţeiului s-a păstrat la aceeaşi capacitate de prelucrare şi după declanşarea crizei COVID-19, în acest sector fiind implementată telemunca pentru personalul TESA.

Citește și: Traian Băsescu, după ieșirea fără precedent a lui Klaus Iohannis la adresa PSD: 'Îmi e greu să îl înțeleg. Eu le dădeam una peste ceafă miniștrilor'

"În activitatea de proiectare s-a pus o mare presiune pe costuri şi pe eficienţă, cu atât mai mult cu cât criza economică generală provocată de pandemie s-a suprapus peste criza sectorului petrolier datorată preţului mic al ţiţeiului. Pentru firmele care aveau în derulare proiecte demarate înainte pe declanşarea pandemiei, şocul crizei a trecut fără efecte semnificative. Întrucât în intervalul februarie - iulie 2020 nu au apărut proiecte noi, se aşteaptă ca acestea să apară după septembrie - octombrie, anul acesta. Dacă nu se va întâmpla astfel, efectele crizei COVID-19 asupra acestui sector vor fi grave pentru anul financiar 2020, iar 2021 va fi un an dezastruos. Pentru că în acest domeniu ciclurile de proces sunt lungi, efectele crizei se fac simţite după 7-9 luni, în momentul în care nu se contractează noi proiecte", arată sursa citată.

De asemenea, activitatea de producţie de utilaj petrolier s-a desfăşurat pe un palier de stabilitate, cifra de afaceri fiind în grafic, la acest moment, după ce unele dintre firme au avut în intervalul martie - mai 2020 scăderi de până în 25% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

"Aceste scăderi sunt, deja, în curs de recuperare. Situaţia salariaţilor este stabilă - fără şomaj tehnic şi fără disponibilizări. (...) În intervalul martie - mai 2020 - pe perioada stării de urgenţă, dar şi în continuare, activitatea se bazează pe contractele încheiate înainte de criza COVID-19 şi aflate încă în derulare. Exportul se desfăşoară, de asemenea, în condiţii optime, fără sincope. Semnalele pentru noi comenzi sunt optimiste, la fel şi prognoza pentru restul anului", se menţionează în analiza realizată de CCI Prahova.

Producătorii de mobilă spun că sunt semne de relansare a activităţii, însă apreciază că cifra de afaceri va fi foarte greu de recuperat.

De asemenea, sectorul morărit-panificaţie a fost afectat din cauza imposibilităţii distribuţiei produselor din programul guvernamental "Lapte şi corn", însă, pe de altă parte, a înregistrat o cerere mare pe piaţă de produse precum făina şi mălaiul, astfel că, per ansamblu, scăderile sunt moderate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

CCI Prahova notează, totodată, că agricultura nu a suferit din cauza pandemiei, însă menţionează probleme cauzate de lipsa forţei de muncă şi de seceta prelungită.

În construcţii sunt probleme cu cash-flow-ul, astfel că încasările se fac mai greu, afacerile nefiind însă afectate, făcându-se chiar angajări în acest sector în perioada de referinţă.

"Sectorul afacerilor imobiliare a scăzut însă, relativ moderat, începând cu cea de-a doua jumătate a lunii martie - iunie 2020, însă odată cu programul 'Noua Casă', care va fi funcţional din 15 august, se speră la o relansare şi în acest domeniu. În perioada aprilie - iunie 2020, clienţii au fost mai prudenţi cu investiţiile. În imobiliare, ţinta pentru acest an este menţinerea cifrei de afaceri la nivelul anului 2019", se precizează în documentul transmis de CCI Prahova.

În sectorul serviciilor profesionale suport, cele mai afectate au fost cele logistice şi de transport, scăderea activităţii oglindită în cifra de afaceri fiind "dramatică".

"În intervalul mai - iunie, situaţia s-a mai îmbunătăţit, dar cifra de afaceri a ajuns doar la jumătatea celei din 2019. În iulie 2020, volumul activităţii s-a apropiat de nivelul anului precedent. Atât şomajul tehnic, cât şi alocarea de 41,5 % din salariul de bază al celor care se întorc din şomajul tehnic au constituit soluţii pasagere, astfel încât în acest sector s-au operat şi disponibilizări de personal. La acest tip de servicii, circa o cincime din cifra de afaceri se realizează din afacerile derulate în străinatate, de aceea un impediment considerabil l-a constituit mobilitatea greoaie în timpul stării de urgenţă şi chiar a celei de alertă", explică sursa citată.

De asemenea, vânzările din domeniul auto au scăzut considerabil faţă de perioada similară a anului 2019, iar in iunie 2020 au ajuns abia la 50% din nivelul anului 2019.

"La nivelul economiei prahovene, criza COVID-19 s-a manifestat diferit, în funcţie de domeniul de activitate, de mărimea firmelor, dar şi în funcţie de modul în care firmele au ştiut şi au putut să se adapteze, să se remodeleze, să se reinventeze. (...) În această perioadă, cei mai mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri au resimţit şi au evidenţiat faptul că sectorul privat a fost şi este mult mai expus în faţa efectelor crizei, din punctul de vedere al păstrării şi remunerării personalului, decât sectorul public, unde salariile nu au fost afectate şi nu s-au operat disponibilizări sau trimitere în şomaj tehnic. Companiile aşteaptă reducerea birocraţiei şi simplificarea formalităţilor, atât în accesarea fondurilor europene din etapa de programare 2021 - 2027, cât şi în înfiinţarea şi funcţionarea firmelor", concluzionează CCI Prahova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.