Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spioana sovietică Goar Vartanian, salvatoarea lui Stalin, a murit la Moscova

youtube
Goar Vartanian

Spioana sovietică Goar Vartanian, care a dejucat împreună cu soţul său o tentativă de asasinat a naziştilor care i-a vizat pe Stalin, Churchill şi Roosevelt în 1943, a murit la Moscova, la vârsta de 93 de ani, au anunţat serviciile de informaţii ruse, potrivit Agerpres.

Decedată luni seară, Goar Vartanian va fi înmormântată alături de soţul său, agentul secret Ghevork Vartanian, mort în 2012, a precizat pentru AFP Serghei Ivanov, purtător de cuvânt al serviciului de informaţii externe rus (SVR), unul dintre moştenitorii KGB-ului sovietic.

Ceremonia funerară ar urma să aibă loc vineri la prestigiosul cimitir Troekurovo, în apropiere de Moscova.

Ocupându-se cu spionajul la fel ca soţul său, Goar Vartanian a ajutat în special la dejucarea unei operaţiuni naziste care îi viza simultan pe cei trei lideri ai Alianţei, sovieticul Iosif Stalin, britanicul Winston Churchill şi americanul Franklin Delano Roosevelt, în timpul conferinţei de la Teheran din 1943.

Citește și: Traian Băsescu atacă dur PSD: Generațiile de oameni valoroși au trecut la PSD, iar înlocuirea lor se face cu mediocrități de tip Ciolacu, doamne cu strigături de tip Olguța

Decorat cu titlul de erou al URSS, Ghevork Vartanian a spus mereu că Goar, cu doi ani mai mică decât el, "ar trebui să deţină cel puţin două din cele cinci colţuri ale stelei sale de erou", potrivit SVR.

Născută în 1926 în Armenia sovietică, Goar s-a mutat cu familia în Iran în anii 1930. La vârsta de 16 ani, s-a alăturat unui grup antifascist şi a lucrat apoi cu soţul său la deconspirarea de agenţi germani.

Conform SVR, 'Anita' şi 'Henri', două dintre numele lor conspirative, au fost implicaţi într-o muncă "în condiţii extreme şi în numeroase ţări". Este vorba în special de Franţa, Grecia, SUA, Japonia, India sau China, conform presei ruse.

În iunie 2017, preşedintele rus Vladimir Putin, el însuşi un fost agent al KBG-ului sovietic, a vizitat sediul SVR şi a lăudat activitatea agenţilor, printre care şi a soţilor Vartanian.

Potrivit fostului agent secret sovietic Mihail Liubimov, "activitatea concretă a soţilor Vartanian nu va fi niciodată devoalată, pentru a se evita scandalurile politice în ţările unde a acţionat cuplul".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.