Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spionajul e marea spaimă: Marea Britanie exclude studenţii din China de la proiectele sensibile de cercetare

Business Insider
spionaj, china

Marea Britanie va înăspri regulile privind subiectele pe care le pot cerceta studenţii străini la universităţile sale, într-o încercare de a preveni furtul de proprietate intelectuală de către studenţii chinezi, a relatat joi cotidianul Times, preluat de Reuters.

Conform Schemei Academice de Aprobare Tehnologică (ATAS), aplicanţii postuniversitari din străinătate au deja nevoie de o aprobare de securitate pentru a studia subiecte în care cunoştinţele lor ar putea fi folosite în programe privind armele, se arată pe site-ul guvernului, scrie agerpres.ro.

Citește și: Gabriela Firea face noi acuzații: A fost un plan foarte bine pus la punct! S-au gandit la un plan diabolic

Articolul din Times precizează că lista de subiecte ar putea fi extinsă pentru a include zone legate de securitatea cibernetică şi aeronautică, printre altele.

Rugat să comenteze articolul, Ministerul de Externe a transmis că guvernul a implementat o recentă extindere a ATAS pentru a acoperi şi tehnologia militară, pentru a garanta că mecanismele de protecţie ale Marii Britanii ţin pasul cu ameninţările globale în permanentă schimbare.

Citește și: Nicușor Dan, despre procesele intentate Primăriei: Voi ieşi din incompatibilitate prin renunţarea la poziţia în asociaţie

"Ca ţară deschisă, îi primim pe studenţii străini, inclusiv din China, acolo unde contribuie la bogăţia academică a universităţilor noastre, aflate în frunte la nivel mondial", a precizat o purtătoare de cuvânt într-un comunicat.

"Dar nu vom accepta colaborări care compromit securitatea noastră naţională, iar ATAS este una dintre cele mai solide proceduri pe care le-am introdus pentru a proteja securitatea naţională şi pentru a contracara interferenţa străină"', a adăugat ea.

Citește și: Medicul Alexandru Rafila face noi recomandări! Ce trebuie sa faceți începând cu 15 octombrie

Conform Times, măsurile ar urma să blocheze venirea în Marea Britanie a sute de studenţi chinezi, în timp ce vizele pentru cei deja înscrişi vor fi revocate dacă se consideră că aceştia reprezintă un risc.

Conform site-ului ATAS, aplicanţii din ţările care aparţin Spaţiului Economic European (SEE) şi din Elveţia sunt exceptaţi de la acest program, ceea ce înseamnă că nu au nevoie de o aprobare pentru a studia subiectele vizate.

Citește și: Gabriela Firea face noi acuzații: A fost un plan foarte bine pus la punct! S-au gandit la un plan diabolic .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.